BOŽIĆNA ZVEZDA - CVET KOJI DONOSI SREĆU U VAŠ DOM: Evo kako da je izaberete i negujete da bi što duže cvetala

Evo kako da izaberete pravu božićnu zvezdu i na koji način da je negujete kako bi što duže cvetala!

U godišnjem dobu sa malo sunčeve svetlosti, cvetne biljke znače nadu u novo probuđeni život. Pravi simbol za to su božićne zvezde.

U klasičnoj crvenoj ili u pastelnim bojama, ta biljka koja cveta tokom zime donosi prazničnu atmosferu. Kako bi što duže ukrašavala vaš dom, saznajte kako izabrati kvalitetnu božićnu zvezdu i kako je čuvati kod kuće.

Pročitajte još:

Cveće koje donosi sreću, najlepše mirise i optimizam u dom: kako da ukrasite životni prostor čarobnim zumbulima (FOTO)

Čarobno i lekovito cveće za sanjare: šta sve leči čudesna biljka DAN I NOĆ (RECEPT ZA ČAJ)

Kako da oživite cveće koje je počelo da vene: napravite prirodni preparat od 3 sastojka za oporavak biljaka (RECEPT)

Izbor

Svako ko želi dulže uživati u božićnoj zvezdi, neka izabere biljku gustog i snažnog lišća, propupalaog cveta i bez vidljivih oštećenja. Donji listovi trebaju biti tamnozeleni, a uz cvet šareni. Biljke sa mnogo zelene boje oko rubova latica ili one kojima je lišće otpalo ili požutelo nisu najbolji izbor.

Korenje ne bi trebalo biti ni suvo ni natopljeno vodom. Izbegavajte biljke koje su izložene promaji ili stoje na otvorenom, na niskim temperaturama. Božićna zvezda trebala bi biti dva i po puta veća od posude u koju je posađena.

Čuvanje

Pri izboru mesta za ovaj božićni cvet dobro je izbegavati promaju, jako sunčevo svetlo te previše suvu ili zagrejanu prostoriju. Biljka ne bi trebala dodirivati hladne prozore ni biti u blizini radijatora. Idealna temperatura je između 15 i 22 stepena.

Potrebno je pažljivo zalivati mlakom vodom otprilike svaki drugi dan ili onda kad je zemlja suva. Izbegavajte vodene lokvice ispod teglice. Ako se koren osuši, biljka u početku reaguje odbacivanjem lišća.

Za razliku od prekomerne vlage, božićna zvezda može preživeti kraći period suše. Samo je počnite zaliivati i biljka će oživeti. Ako listovi nastave opadati, često je prekasno za pomoć jer lišće koje otpadne ne raste iznova. Kada biljka ogoli, jedino je rešenje kupiti novu. Ako uspete da je očuvate i nakon praznične sezone, trebalo bi je jednom mesečno prihranjivati đubrivom za sobne biljke.

Izvor: Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.