Božićna dekoracija: kako ukrasiti dom za Badnji dan i Božić

Maštovite dekoracije doprineće svečanom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo telo po rođenju, a na njoj možete postaviti i aranžmane koji unose toplinu u dom.

Januarski dani u znaku su praznika, slava i slavlja, a Dan Hristovog rođenja unosi posebnu radost u domove i srca. Badnje veče i Božić tradicionalno se proslavljaju porodično, a prigodnim ukrašavanjem kuće u duhu ovog velikog praznika dodatno se naglašava svečana atmosfera.

Badnjak, slama, grane drena, žito, orasi, suvo voće, vino, med simboli su Badnje večeri, koja protiče u znaku molitve i posta, najavljujući Božić.

Nekada su domaćice sa posebnom ljubavlju ukrašavale svoje domove i tako ga pripremale za dan Hristovog rođenja, a umesto jelke, tradicionalno se kitio veliki Badnjak i to najčešće suvim voćem, šišarkama, bombonama uvijenim u ukrasni šareni papir i ostalim prigodnim ukrasima, a deca su se posebno radovala Božić Bati koji im je donosio poklone.

Badnji dan 1909. godine iz dnevnika devojčice Ljubice S. Janković...

Mnogi običaji danas su prilagođeni savremenom načinu života. Običaj je da se Badnja večera postavlja na podu, ali danas se ukućani okupljaju za trpezarijskim stolom, ispod kojeg prostru slama i žito.

bozicna_dekoracija_kako_ukrasti_dom_za_badnji_dan_i_bozic_1

Maštovite dekoracije doprineće svečarskom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo telo po rođenju, a ona je odličan osnov za pravljenje različitih aranžmana koji unose toplinu u dom.

Od nje možete lako i brzo da oblikujte korpice, odnosno da napravite gnezda koja ćete postaviti na centralna mesta u kući. Ovakve dekoracije prigodne su za trpezarijski sto, klub stočić u dnevnom boravku, a možete ih staviti i na štokove od prozora ako imate dovoljno mesta.

U gnezda odnosno u korpice od slame obavezno smestite simbole ovog velikog praznika: žito, orahe, lešnike, suve smokve i grožđe...

Da bi dekoracija izgledala raskošnije, možete dodati i šišarke kao i lišće Badnjaka koji zavisno od kraja Srbije, uglavnom predstavlja drvo hrasta.

bozicna_dekoracija_kako_ukrasti_dom_za_badnji_dan_i_bozic_2

Grančice drena simbolišu dobro zdravlje, osim toga savitljive su pa ih možete uplesti u venčić i okačiti u vašem domu. Možete ih zajedno sa slamom uplesti u "gnezdo", ili ih obmotati oko sveće čiji plamen će obasjavati trpezu za Badnje veče.

Izvor: Novosti

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.