Bašta u kući: kako gajiti kafu u sobi (SAVETI ZA NEGU)

Ukoliko volite kafu, biljka Coffea iz familije Rubiaceae biće savršena za vas! Veoma je dekorativna a vrlo lagana za održavanje.

Biljka kafa (Coffea) je rod niskog rasta koji pripada familiji Rubiaceae. Otkrivena je pre oko hiljadu godina, a pretpostavlja se da vodi poreklo iz Etiopije. Zanimljivo je napomenuti da su se bobice i lišće u početku koristili za okrepljenje, a tek potom su ljudi otkrili da mogu da peku i melju zrna i od praha kuvaju napitak, piše Lisa.

Afrički nomadi su zrnevlje kafe mešali sa životinjskom mašću i začinima i tako pravili energetske pločice, ili su pak kuvali lišće i ljusku bobica i tako dobijali napitak bogat kofeinom, koji bi im pomogao da lakše podnesu duga i iscrpljujuća putovanja. Sufije su u 15. veku od kafe pravili vino koje im je pomagalo da ostanu budni tokom noćnih molitvi, a Arapi su već krajem 16. veka počeli da peku i melju zrna i kuvaju kafu sličnu današnjoj. Tajna je bila dugo čuvana, a izvoz ove čudesne biljke strogo zabranjen.

Recept iz "Zemlje snova": kako da gajimo đumbir kod kuće...

U Evropu je kafa stigla ilegalnim putevima i veoma brzo postala omiljena. Posle nekoliko stotina godina dospela je u sve krajeve sveta, prvo kao napitak a potom i kao prizvod. Danas je to jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

Većina kafopija ipak ne zna da je ova egzotična biljka izuzetno lepa i laka za uzgoj i u sobnim uslovima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.