8 plastičnih stvari koje ne treba da imate u kući: loše utiču na zdravlje, a možete ih lako zameniti

Evo kojih 8 predmeta od plastike više ne treba da koristite - negativno utiču na zdravlje i prirodu!

Istraživanja pokazuju da svaki čovek na planeti proizvodi više od 300 miliona tona plastičnog otpada godišnje, a polovina od te plastike namenjnena je za jednokratnu upotrebu. Svake godine u okeanima završi oko 8 miliona tona plastike.

Velika količina plastike koju koristimo zapravo nam nije potrebna i nekih stvari se zaista lako možemo odreći.

Od plastike koju smo bacili u prethodnioh nekoliko godina možemo napraviti foliju sa kojom bismo mogli da obmotamo celu planetu Zemlju. Kako godine prolaze, proizvodnja plastike se sve više povećava, a 50 odsto od toga koristi se samo jednom i baca se u otpad.

Zašto nikada više neću jesti meso: priča devojke koja je odlučila da promeni život iz korenaZašto nikada više neću jesti meso: priča devojke koja je odlučila da promeni život iz korenaMarijana Mašić je malenim koracima transformisala svoj život i nastavlja da uvodi promene jer ekološki, održivi način života…

Potrebno je između 500 i 1 000 godina da se plastika razradi, a njeno prisustvo u prirodi narušava eko sistem i zdravlje opšte populacije.

Neki ljudi su baš zbog toga počeli da vode zero-waste način života, odnosno život bez otpada u kojem je jednokratna plastika isključena iz upotrebe.

Takođe, mnogi od nas koriste plastične posude, čuvaju u domu plastičnu ambalažu, piju vodu iz plastičnih flaša, a istraživanja pokazuju da se iz plastike koajs e više puta koristi mogu osloboditi hemikalije koje su opasne po zdravlje. Sa druge strane, jednokratno korišćenje plastike ugrožava prirodu i zdravlje čovećanstva uopšteno.

Šta kao pojedinci možemo da uradimo? Postoje plastičen stavri koej koristimo, a koje lako možemo isključiti iz upotrebe ili zameniti sa predmetima koji su bolji po naše zdravlje i zdravlje planete Zemlje.

Evo kojih 8 predmeta od plastike možete lako da zamenite i tako pomognete da se potrošnja ovog štetnog materijala smanji:

1. Čaše za kafu za poneti su napravljene od kartona, ali poklopac i kašičica su od plastike. Umesto njih, možete koristiti sjajne šolje za višekratnu upotrebu od recikliranog bambusa.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.