7 biljaka od kojih beže komarci: evo šta treba da imate u kući tokom leta

Prirodno sredstvo u borbi protiv komraca - 7 biljaka koje su odlična zaštita protiv ovih dosadnih i opasnih insekata...

Ako ne želite da zagadite vrt (ili sebe) raznim hemijskim sprejevima protiv komaraca, možete uzgojiti neke od sledećih biljaka kako biste prirodno zadržali komarce dalje od vašeg stana ili kuće. Postoje prirodna rešenja poput banane, jabukovog sirćeta i sl. da se zaštitite od komaraca, a ove posađene biljke ih najbolje odbijaju!

Lavanda

Jeste li ikada primetili da insekti ili čak zečevi i druge životinje nikada nisu uništili vašu biljku lavande? To je zbog njenog intenzivnog mirisa koji dolazi od eteričnih ulja koja se nalaze na lišću biljke. Čak se tvrdi da ulje od lavande ometa sposobnost komarca da miriše! Ova biljka je vrlo čvrsta i otporna na sušu, a treba samo joj je potrebno puno sunca i dobra drenaža. Premda može podneti mnoge klime, najbolje uspeva u toplijim krajevima!

Ajurveda u službi zdravlja: leto bez strahaAjurveda u službi zdravlja: leto bez strahaAjurvedski lekar Avišhek Mišra, specijalista za pulsnu dijagnostiku, savetuje nas kako da bez bojazni i neželjenih posledica…

Neven

Neven, cvet koji se lako uzgaja, širi miris koji ometa komarce. Zasadite ga u tegle i smestite blizu terase ili ulaza u kuću kako biste oterali komarce i druge bube. Neven je takođe dobar za uzgoj u vrtu - ne samo da može držati komarce dalje od tebe, može i odvratiti lisne vaši, bele mušice, neke crve.

Limunska trava

Poznata po svom prepoznatljivom mirisu, limunska trava je najčešće korišćeni prirodni sastojak u sredstvima protiv komaraca. A dobra je vest da je i ta živa biljka najučinkovitija u odbijanju štetočina.

Mačja trava

Mačja trava uspeva gotovo bilo gde. Dolazi iz porodice metvice i obilno raste kao komercijalna biljka i kao korov. Lako se je brinuti od njoj, a može i sama da nikne u vrtu. Širi se veoma brzo kada je jednom posadite, pa ako ste voljni da se odreknete podmukle prirode ove biljke, ona je neverovatni repelent protiv komaraca.

Ruzmarin

Još jedna biljka koja sjajno odbija komarce je ruzmarin. Ruzmarin je biljka koju mnogi od nas vrlo dobro poznaju, a njegov drvenasti miris je upravo ono što drži komarce na pristojnoj razdaljini. Osim što dobro odbija napasne krvopije i neke štetočine, možete uživati u mirisu biljke i takođe je upotrebiti kao začin za razna jela.

Ekološko i efikasno: napravite moćno sredstvo protiv komaraca u kućnoj režijiEkološko i efikasno: napravite moćno sredstvo protiv komaraca u kućnoj režijiDa li znate da jedan od vaših omiljenih napitaka može da vam posluži kao sredstvo protiv komaraca? Evo kako...

Bosiljak

Oštar miris koji ima lišće bosiljka je ono što drži štetočine na odstojanju. Ova biljka voli vlažnu zemlju, potrebna joj je dobra drenaža i uživa u puno sunca. Možete zasaditi bosiljak u tegli ili u vrtu, samog ili s drugim cvećem, pod uslovom da obe biljke imaju iste zahteve.

Mirisna pelargonija

Mirisna pelargonija je popularna biljka koja odbija komarce. Njen miris podseća na miris limunske trave. Ima predivne cvetove s jakim mirisom koji nas čuva od nekoliko vrsta štetočina. Ove brzorastuće biljke vole toplu, sunčanu i suvu klimu, ali ako se nalazite u hladnijem klimatskom području, mogu se uzgajati u teglama uz stalno obrezivanje.

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.