5 namirnica od kojih možete da napravite organsko đubrivo za vašu baštu: jeftino, efikasno i provereno

Pojedine namirnice možete da iskoristite kao prirodno đubrivo koje će da obezbedi sve neophodne hranljive materije vašim biljkama.

Svim biljkama je potrebna sunčeva svetlost, vazduh i voda, dok ostale neophodne sastojke za rast dobijaju iz zemlje. Kako bi se poboljšao kvalitet zemlje koriste se razne vrste sintetičkih đubriva koja mogu biti štetna za životnu sredinu. Upravo iz tog razloga, mnogi se okreću prirodnim i organskim vidovima oplodnje zemlje.

Ipak, ne mislimo na kupovna organska i prirodna đubirva. Postoje još jeftiniji a izuzetno zdravi načini da vratite hranljive materije koje nedostaju zemlji u vašoj bašti. Pomoću ovih sastojaka koje već imate u kući, vrlo jednostavno možete sami da napravite organsko đubrivo koje će dati odlične rezultate.

Saveti za negu biljaka u domu prirodnim sredstvima: ekološki načini za suzbijanje mrava

KORA BANANE

Kora banane može da nadoknadi kalijum koji je neophodan ružama ali i mnogim vrstama povrća. Zahvaljujući kori banane vaše biljke će biti veće i više će da cvetaju. Ubacite jednu do dve kore u rupu koju ste iskopali za sadnju ili je jednostavno zakopajte ispod površine zemlje koja se nalazi oko biljke.

VODA KOJU STE KORISTILI ZA KUVANJE

U vodi koju ste koristili za kuvanje jela nalaze mnogobrojne hranljive materije koje će biti korisne i za rast i napredovanje biljaka. Možete da upotrebite vodu u kojoj ste kuvali krompir, razne vrste povrća, jaja itd. Vodite računa da se voda dobro ohladi pre nego što zalijete zemlju u kojoj su zasađene biljke.

LJUSKE OD JAJA

Ljuska jajeta sadrži kalcijum, fosfornu kiselinu, oko 1% azota i mnoge druge elemente u tragovima što je čini odličnim prirodnim đubrivom. U periodu rasta, biljke crpe velike količine kalcijuma iz zemlje te je stoga potrebno da ga nadoknadite jer on predstavlja jedan od ključnih sastojaka za rast i razvoj biljaka. Sameljite ljusku jajeta u prah i pospite po zemlji.

Bašta u kući: kako gajiti kafu u sobi (SAVETI ZA NEGU)

ZELENI ČAJ

Napravite slab rastvor od 1 kesice zelenog čaja i 8 litara vode. Ovim rastvorom možete da zalivate biljke na svke četiri nedelje.

SOC OD KAFE
Soc od kafe iskoristite tako što ćete ga posuti po zemlji pre zalivanja ili zalijte površinu zemljišta socem u tečnom oblku.

Ukoliko ga koristite u tečnom obliku, rastvorite 6 šoljica soca u kofi od 5 litara. Pustite da odstoji 2-3 dana a potom natopite zemlju oko biljaka.

5_namirnica_od_kojih_mozete_da_napravite_organsko_dubrivo_za_vasu_bastu_jeftino_efikasno_i_provereno_2

Izvor: Lovesensa

Lena Sudar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.