3 dobre stvari koje donosi baštovanstvo: evo zašto ovog proleća treba da posadite cveće

Razvijajući strast prema baštovanstvu i gajenju cveća, bićete, za početak, opčinjeni raznolikošću boja i dezena biljaka, koji će uneti sreću i ushićenje u vaš život, ali i razviti jednu novu strast.

Ukoliko počenete da se bavite baštovanstvom iz hobija, naučićete da cenite tuđi trud i sva živa bića, a ujedno će na vas delovati kao relaksacija i predstavljaće izvrstan majndfulnes trening.

Razvijajući strast prema baštovanstvu i gajenju cveća, bićete, za početak, opčinjeni raznolikošću boja i dezena biljaka, koji će uneti sreću i ushićenje u vaš život, ali i razviti jednu novu strast. U bašti se kriju najrazličitije tajne života, pa tako kroz zajedničko negovanje bašte možete razviti i popraviti odnose sa dragim ljudima. Zamislite tek sreću kada svoju kuhinju obogatite ukusima i teksturama koji dolaze baš iz bašte koju ste brižljivo gajili tokom dužeg perioda, unoseći ljubav, pažnju, toplinu, reči i misli u svaki novi list i cvet. Negujući baštu sa pažnjom i trudom, stvorićete i život pun lepote i zahvalnosti. Kako kaže socijalna umetnica Tobako Braun, kao i biljke, ispod površine smo zapravo povezani sa svojim korenima. Bašte u stvari predstavljaju odraz nas i naših života, one nas uče opraštanju i negovanju ideje davanja. Bašta je svet koji živi duboko u nama.

5 koraka do zen bašte: minijaturna oaza mira za stan ili kancelariju

1 Gajenjem bašte zapravo negujete prirodu i čuvate je za buduća pokolenja. Pronaći ćete iskonski i divlji svet koji dolazi iza granica svakodnevne forme koje se pridržavate, i urbanog okruženja u kom ste zaboravili na kontakt sa prirodom i, samim tim, sa sobom.

2 Ne ignorišite prirodu koja vas okružuje. Uživajte u svakom kutku zelenila u svom gradu i trudite se da ga ne zagađujete. Obratite pažnju na cvet izrastao iz asfalta, na bubu koja u svom savršenom obliku mili trotoarom i na zemlju koja se natapa letnjom kišom. Osetite mirise i boje ovih savršenih prirodnih pojava i uživajte u tom trenutku.

3 Poštujte svaku biljku i životinju, bez obzira na to kojoj vrsti pripadaju. Budite savesni prema svom okruženju i svakom mikrokosmosu, jer ćete tako početi više da poštujete sebe i ljude koji vas okružuju. Ne zaboravite da ste deo prirode i da joj dugujete svoje postojanje. Zasadite drvo, biljku ili cvet gde god možete. Bićete srećni i ispunjeni saznanjem da ste oplemenili ovaj svet, a počećete da rastete i razvijate se zajedno sa njima.

Izvor: Sensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.