Ova tehnika podmlađuje mozak za 25 godina: evo kako da sačuvate mentalno zdravlje i memoriju

Naučnici su dokazali - ova tehnika uspešno podmlađuje mozak!

Sara Lazar, neuronaučnica koja radi na Medicinskom fakultetu Harvard i bolnici u Masačusetsu, testirala je efekte meditacije na mozak. Ono što je otkrila, iznenadilo je i nju: meditacija zaista može transformisati vaš mozak.

U početku je mislila da je meditacija placebo efekat. Nakon doktorata iz molekularne biologije, uputila se u istraživanje meditacije. Nauka je dokazala da tehnika meditacije smanjuje stres, depresiju, anksioznost, bol, nesanicu, poboljšava koncentraciju i kvalitet života.

Kako da meditirate sa plamenom sveće: pomaže da sredite misli, očistite dušu i ostvarite želju

Grupa ove neuronaučnice odlučila je da prouči uticaj meditacije na mozak. U prvom istraživanju ispitivali su grupu koja već duže vreme meditira i grupu ljudi koji se ne bave meditacijom. Otkriveno je da oni koji dugo meditiraju imaju veću količinu sive materije u čulnim i senzornim delovima mozga. Takođe su otkrili više sive materije u prednjem korteksu koji je povezan sa pamćenjem i odlučivanjem. Siva materija je gornji sloj mozga koji igra ključnu ulogu u pamćenju, pažnji, percepciji, razmišljanju, govoru i svesti.

Kada meditiramo, svesniji smo, fokusiramo se na disanje, zvukove, sadašnji trenutak, a rad čula se povećava.

Dokazano je da se naš korteks sužava kako starimo - što dovodi do toga da starije osobe imaju oslabljene memorije. Međutim, ovo istraživanje pokazalo je da 50-godišnjaci koji redovno meditiraju imaju istu sivu materiju kao i 25-godišnjaci.

Pretpostavili su da je to zato što su 50-godišnjaci možda imali više sive materije i obavili su sledeća istraživanja.

Ovoga puta, uzeli su grupu koja nikada nije meditirala, poslali su ih na 8-nedeljni program meditacije i uklanjanje stresa.

9 znakova da imate niske energetske vibracije: negativno utiču na život, dušu i budućnost9 znakova da imate niske energetske vibracije: negativno utiču na život, dušu i budućnostEvo kojih 9 znakova se javlja kada imamo vrlo niske energetske vibracije!

Nakon 8 nedelja meditacije, u mozgu su otkrivene promene u pet različitih područja mozga.

Primarna razlika bila je u korteksu zadnjeg cingulata, koji uključuje funkcionisanje uma i samosvesti. Kao i u levom hipokampusu koji je odgovoran za učenje, pamćenje i emocije. I u delu mozga zvanom most, gde se proizvodi mnogo regulatornih neurotransmitera (hemijskih jedinjenja koja prenose signale kroz nervne završetke).

Takođe, uočena su smanjneja na amigdali, delu mozga koji je odgovoran za stres i anksioznost.

Sara Lazar ističe da je važno imati dobrog učitelja, jer je meditacija, iako jednostavna, takođe složena tehnika.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.