Mistična sumara meditacija: Pak Prapto kroz ples komunicira sa Bićem

Pak Prapto spaja meditaciju i pokret - još sa svojim ocem počeo je da praktikuje mističnu javansku sumara meditaciju u kojoj se direktno ostvaruje komunikacija sa Bićem.

U predgrađu Surakarte, gradu centralne Jave, koje lokalno stanovništvo naziva još i Solo, nalazi se dvorište u sred tropskog rastinja, zaštićeno od buke sa ulice. Daleko od varunga, u kojima se prodaje hrana, bećaka-rikši, bučnih motora i žamora.

U pendopu - mestu na kome se izvode ceremonije, performansi i rituali na Javi, u tom skrivenom dvorištu, mirno sedi starac spuštenih kapaka, duge kose, loših zuba, sa cigaretom u ruci i osmehom na licu. Na ovom malom prostoru na mom mestu, ispred njega, sedeli su veliki umetnici, šamani, iscelitelji, jogini, terapeuti, akademici i razmenjivali ideje i uvide o telu, svesti, pokretu i plesnom izrazu.

Pak Prapto se preko trideset godina bavi plesom i pokretom. Jedan je od retkih budista u većinski muslimanskoj Javi. Još sa svojim ocem je počeo da praktikuje mističnu javansku sumara meditaciju u kojoj se direktno ostvaruje komunikacija sa Bićem. Put meditacije je prepuštanje, otpuštanje i prihvatanje. Sadašnji trenutak i svesnost su osnove i za meditaciju i za pokret.

Jedan dan u životu Dalaj Lame: ovo su najvažniji termini za meditaciju...

Pak Prapto spaja meditaciju i pokret tako što umesto da sedi i meditira, on se kreće i meditira i time stvara meditaciju u pokretu. Zato Pak Prapta i njegov metod opisuju kao „Buda koji hoda", a ne „Buda koji sedi". Postajući svesni pokreta održavamo svest sadašnjeg trenutka i obrnuto, što smo svesniji trenutka, svesniji smo i pokreta. Iz tog duhovnog polazišta nastaje specifičan umetnički izraz.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.