Meditacijom do doživljaja dužeg života

Meditacija ima moć da promeni naše shvatanje vremena i prolaznosti. To novo poimanje dragocenosti vremena osećaj je najpribližniji sreći.

Istraživanje koje su 2013. godine sproveli naučnici Robin Kramer, Ulrih Vegger i Dinkar Šarma bavilo se pitanjem uticaja meditacije potpunog prisustva na poimanje vremena.

Istraživači su se fokusirali na pozitivan uticaj meditacije na svakodnevan život. Potpunim prisustvom se poboljšava pažnja, koncentracija, pamćenje i razumevanje pročitanog, nalazi su prethodnih studija. Međutim, u ovom istraživanju, naučnici su došli i do zaključka da su ispitanici nakon meditacije imali drugačije poimanje vremena.  Drugim rečima, kada osluškujemo svoj unutrašnji sat, meditacija dovodi i do percepcije produženog vremena.

U spomenutom istraživanju, mereni su rezultati kod ispitanika koji su meditirali samo po deset minuta, a istraživači napominju da bi subjekti koji redovno meditiraju bili, sigurno, još zanimljiviji predmet istraživanja.  Postoji bogat izbor literature koja se bavi temom meditacije potpunog prisustva. Kada život prihvatimo kao paket koji uključuje i smrt, spremniji smo da prestanemo ili bar smanjimo veliki broj obaveza i odupremo se zamkama savremenog tempa.

Upalite sveću, popijte čaj, družite se sa prijateljima. Imate dovoljno vremena, naročito ako pravilno rasporedite prioritete. I kada počnete da poštujete vreme, imaćete bolji osećaj koja je vaša uloga u životu. To je osećaj koji je najpribližniji čistoj sreći.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.