Meditacija za digitalno doba: 5 ključnih saveta vodećeg britanskog učitelja Gaja Berga

Um naviknut na iPhone ne može se tako lako umiriti, ali onaj ko u tome uspe postaje svestan većih tema koje kontrolišu njegov život...

Sećanja, nesigurnosti, potreba da budemo viđeni, sve su to muke koje upravljaju našim ponašanjem, i to tako da toga uopšte nismo svesni.

"Zamislite odraz meseca na uzburkanom jezeru, svom namreškanom od talasa i struja", kaže Gaj Berg, vodeći britanski učitelj meditacije. "Kad ne biste znali da se u jezeru, zapravo, ogleda mesec, ne biste mogli ni da uočite njegov odraz i da ga prepoznate. Isto je tako sa našim pokušajima da razumemo stvarnost, a koristimo um koji je neprekidno uznemiren. Upinjemo se da shvatimo šta se dešava, a naša čula nam šalju uzburkanu sliku pa nije ni čudo što u tome ne uspevamo."

Berg vodi meditacioni centar u kojem se praktikuju ćutanje, vođene meditacije i stručna predavanja.

Najlakša meditacija koja oslobađa od opsesivnih misli...

"U poslednjih deset godina uočio sam ogromnu promenu u ljudima", kaže Berg. "Kada sam počinjao, pre petnaest godina, život se odvijao sporije i bio jednostavniji. Tada sam učio ljude da razvijaju smiren, osetljiv um. Danas sam usredsređen na razvijanje stabilnosti i mentalne čvrstine. Pod brojnijim smo stimulansima nego ikada pre."

Po njegovom mišljenju, čudno je što se u tolikoj meri razvilo obrazovanje o fizičkom zdravlju, a još se ne uvažava dovoljno mentalno zdravlje koje zapravo vlada kvalitetom našeg života.

Njegove savete jednako mogu primetiti i potpuni početnici i oni koji su već iskusni u meditaciji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.