Meditacija u pokretu: freeclimbing pomaže u prevazilaženju ograničenja uma

Kada se jednom popnete snagom svog bića, svaki sledeći izazov postaje igralište i mogućnost da lakše dođete do vrha.

„Kada penjete morate biti ovde i sada. Odlična vežba fokusa, koncentracije, jačanja samopouzdanja, snage volje i razvoja svesti o sopstvenom telu. Ovo su samo neki od benefita zbog čega se penjanje posebno preporučuje deci", izjavila je naša glumica, lepa oficirka Larisa iz Vojne akademije, Baya Bangue Namkosse.

Sportsko penjanje (freeclimbing) je izuzetno atraktivan sport u svetu, a sve više i kod nas. U pitanju je važna i neobična sportska disciplina, koja direktno utiče na pravilan rast i razvoj dece i mladih, koji u savremenom dobu često podležu raznim deformitetima i oštećenjima tela i držanja. Sjedinjuje adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost, potpuno učešće svih mišića i lepotu mekog, gracioznog kretanja. Zbog položaja penjača pri penjanju (glava i kičma su dosta savijeni unazad) dolazi do ispravljanja kičmenog stuba i pravog držanja tela.

Sportsko penjanje se praktikuje na sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove. Od 2020. godine sportsko penjanje postaje i olimpijski sport.

Baya Bangue Namkosse, koja se inače bavi i jogom, oduševila se ovom sportskom disciplinom nedavno na Hvaru, a ovih dana se oprobala na veštačkoj steni koja je postavljena u SC Stadion u okviru akcije "Budi na vrhu". Stena je do 23. jula otvorena za sve zainteresovana i ističe značaj ove fizičke aktivnosti za sve generacije.

"Budi na vrhu" je izazov za pojedinca, nema takmičenja, rivalstva među protivničkim klubovima, vike, galame, protivničke netrpeljivosti, jer se penjač se bori sa samim sobom i savlađuje ograničenja sopstvenog uma i svojih uverenja o tome koliko naše telo zaista može. Kada se jednom popnete snagom svog bića, svaki sledeći izazov postaje igralište i mogućnost da lakše dođete do vrha.

meditacija-u-pokretu-freeclimbing-pomaze-u-prevazilazenju-ogranicenja-uma_2

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.