Četiri koraka do balansa

Umirite se i povežite sa sadašnjim trenutkom.

Ukoliko jednostavno posmatramo svoja osećanja, umesto što imamo reakciju na njih, dozvoljavamo sebi da se održimo u balansu. Time što smo svedok (posmatrač) onoga što se dešava, otvaramo vrata za saosećanje i razumevanje.

Ova vežba je način da se povežemo sa sadašnjim trenutkom – ukoliko smo smireni i opušteni, ili da se opustimo ukoliko smo napeti i u stresu. Takođe, piko-piko disanje, koje često koriste narodi Anda i šamani u svom lečenju, pokreće energiju, pročišćava naše telo i omogućava nam da primimo novu, čistu energiju.

Disanje:

Koliko ste svesni disanja u ovom trenutku? Ukoliko postanete svesni svog disanja – vi svoju pažnju prebacujete spolja na unutra. To pomaže da doživite sadašnji trenutak i kruženje energije. Pokušajte da osetite vrh glave, kao da ste stavili mali šešir na glavu i osećate njegove ivice. Zamislite iznad svoje glave snop srebrnkastog svetla. Vizualizujte kako sa svakim udahom srebrnkasta svetlost ulazi kroz teme i spušta se kroz telo, skupljajući napetost, stres, tenziju koju osećate. Spustite dah ispod pupka u tačku koja se zove hara i izdahnite prema zemlji, vizualizujući dah sive boje, koji iznosi sve nečistoće iz našeg tela. Kako vam se sve vise produbljuje pažnja na dah, postaćete svesni da vrh glave, fontanela, počinju da se sjedinjuju sa energijom koja teče kroz nju. Dozvolite toj energiji da preda zemlji, koju šamani zovu pachamama, sve toksine iz našeg tela.

Opuštanje:

Koliko možete da se opustite, sada? Opustite mišiće lica…usne, jezik…opustite vrat i grlo…opustite stomak i donji deo leđa…opustite kukove, kolena i skočne zglobove…opustite tabane na svojim stopalima. Možete osetiti energiju koja kruži celim telom.

Osećanja:

Koliko ste svesni svojih osećanja, sada? Osetite tačke dodira svog tela i podloge. Osetite vibracije zvukova oko vas. Osetite temperaturu i gustinu vazduha koji vam dodiruje kožu. Ako se fokusirate na osećanja možete otkriti mesto gde je zastoj. Pokušajte da omekšate prostor oko te tačke… a potom svesnom pažnjom opustite tenziju koju osećate. Osetite energiju koja slobodno kruži.

Posmatrajte:

Šta primećujete sada? Dok dišete, opuštate se i osećate – uvedite svesnost. Budite posmatrač promene u vama i izvan vas. Posmatrajte svoj racionalni um koji vam služi da sudite, poredite i tražite objašnjenja. Osetite da postoji svesnost i van racionalnog uma. Dozvolite sebi da se povežete s tim iskustvom.

Dragana Jovanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.