Opasan gubitak kilograma

Preteranim mršavljenjem može se ugroziti energija slezine i bubrega.

Draga Sensa,

imam jedan malo veći problem koji ni sama ne uspevam da rešim. Problem datira još iz ranog detinjstva, naime, uvek sam imala problema sa viškom kilograma. Ali, kako sam uvek bila po konstituciji krupna, ta moja kilaža nije toliko bila vidljiva. U srednjoj školi sam držala dijetu koja je bila bazirana na principu proteinskog, skrobnog, ugljeno-hidratnog i voćnog dana i zahvaljujući njoj sam uspela da skinem dvadesetak kilograma, tako da sam sa otprilike 95 kg uspela da se spustim na 78 (visoka sam 180cm).

Nastavila sam povremeno da držim tu dijetu i sve je bilo u redu, ali ja sam želela više, htela sam da imam 65 kg. Pre tri i po godine počela sam da idem na razne treninge, uglavnom zasnovane na vežbama snage. Dosta su bili naporni i odlazila sam i po 5 puta nedeljno. Super sam se osećala i konačno sam došla na 68 kg. Zatim sam rešila da počnem i zdravije da se hranim tako da sam izbacila sve što je masno (svinjetinu posebno), slatko, jedem puno voća i povrća, ribu, piletinu, žitarice ali sam nastavila sa vežbanjem.

Krajem 2009. godine sam se i zaposlila, ali sam kilažu i dalje gubila. Sada imam 62 kg i izgubila sam menstruaciju. Imam problem u smislu što i dalje želim zdravo da se hranim i da vežbam, ali ne uspevam da povratim menstruaciju i sada pijem lek cikloproginovu koju mi je ginekolog prepisao. Da li možete nekako da me posavetujete kako da to postignem?

Hvala Vam unapred!
Srdačan pozdrav,
Tijana

Draga čitateljko,

Vidim da ste izgubili više od trideset posto od svoje telesne težine. Dobra strana  vaseg mršanja je što se odvijalo u periodu od nekoliko godina. Loša strana je što ste skinuli mnogo, pa ste čak otišli u minus u odnosu na svoje proporcije, telesnu visinu i godine starosti. Vaš organizam se sada sam čuva, ne da čak ni gubitak krvi menstrualnim  ciklusom. Po kineskoj medicini kod vas su najviše u deficitu energije slezine i bubrega.

Organ slezina je odgovoran za stvaranje krvi a bubreg,  pored čišćenja organizma filtracijom, ima i ulogu u funkcji naših reproduktivnih organa. Zato vam predlažem da ovaj probblem izostanka ciklusa lečite akupunkturom. Akupunktura je u ovoj vrsti problematike dosta uspešna. Drugi način je da vratite nekoliko kilograma.

dr Danica Cvetković, lekar zapadne i kineske medicine

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.