Ishrana u skladu s krvnom grupom

Osobe koje pate od anemije ne bi smele da se odriču namirnica bogatih gvožđem.

Molila bih vas da mi odgovorite šta mislite o testu intolerancije na hranu? Konkretno me zanima da li je dokazana njegova pouzdanost, ima li štetnih posledica po zdravlje, te da li je sličan ishrani prema krvnim grupama, Dr Peter D Adama?

Od doba puberteta uvijek sam na nekom posebnom režimu ishrane, u srednjoj školi mi je ustanovljena anemija, s kojom se i dalje borim, mada mi je sada krvna slika puno bolja, i gvoždje u granicama normale, iako na donjoj granici. Nekako se nadam da bih ovim testom riješila taj problem na duže vrijeme.

Inače, imam 25 godina, visoka sam 170 cm, a trenutna težina je 62,5 kg, i redovno sam fizički aktivna. Srdačan pozdrav redakciji Sense, i stvarno ovo mislim - JEDINSTVENI STE, samo tako nastavite.

Ako je upoređivati princip ishrane po toleranciji na hranu i po krvnim grupama, moram reći da sam više pobornik ishrane po krvnim grupama. Test tolerancije na hranu uglavnom bih preporučila zdravim, a gojaznim osobama, jer bi to bio dobar način za ograničenje većeg broja namirnica i uvelo ih u red da ne posegnu za svakom vrstom hrane koja je na dohvat ruke. U Vašoj situaciji, delimično bih posavetovala test za ishranu po krvnim grupama, s tim da ne budu isključene namirnice bogate gvožđem, bilo biljnog ili životinjskog porekla.

Na osnovu male količine podataka, ne mogu sa preciznošću utvrditi da li je kod Vas do anemije došlo usled slabog unosa gvožđa i folne kiseline, usled pojačanog gubitka krvi tokom ciklusa ili eventualno nekih drugih zdravstvenih problema. Spomenuli ste pridržavanje posebnom režimu ishrane u srednjoj školi. Da li se taj režim odnosi na dijetetski režim radi gubitka kilograma? U tom slučaju, problem je najverovatnije nastao usled nepravilne ishrane, i u skladu sa tim bih preporučila korekciju ishrane kod nutricioniste.

Ako se anemija održava i pored pravilne ishrane, a isključeni su drugi zdravstveni problemi, onda se možete obratiti meni za lečenje.

dr Danica Cvetković, lekar zapadne i kineske medicine

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.