Život satkan po meri univerzuma: kao glumica, jogina i još mnogo toga, Baja Bangue kroz neprekidno učenje i usavršavanje kreira svoj sadašnji trenutak

Baya Bangue Namkosse - majka Mije i Vanje magistrirala je komunikologiju, radila kao producent, TV voditelj, novinar, a odnedavno je i joga instruktor. Ipak, značajan deo njenog života protkala je upravo gluma koja ju je odvela na najneobičniji put - u Centralnoafričku Republiku

Svestrana ličnost Bayu je vodila raznim putevima, pa joj je tako sa samo 15 godina pripala vrlo zahtevna uloga puka/đavolka u predstavi „San letnje noći" u režiji Ljubiše Ristića rame uz rame sa glumačkim veličinama. Ova predstava bila je izazov za Bayu, ali i mnogo više od toga.

„Gledajući sa ove vremenske distance bilo je to svojevrsno odrastanje - prelazak u svet odraslih, koji se jako dobro igraju na pozorišnoj sceni. Posmatrajući moje devojčice vidim da je veći deo njihove igre zapravo gluma. One su u tamo nekim ulogama, vrlo često sa izmenjenim glasovima. Zapravo ta detinja lakoća preobražavanja u potpuno novi lik koji nema veze sa onim koji ste vi, ili sa onim što ste umislili da ste vi, čini da se glumi uvek rado vraćam. Iz tog razloga bih glumu preporučila i kao odličnu terapiju. Princip je jednostavan.

Svi mi u svakodnevnom životu glumimo neke uloge. Svi imamo razne uloge počev od onih koje nam nameće posao koji radimo (doktor, prodavačica, novinar, automehaničar) do onih „skrivenih" uloga kao npr. nesrećna besposlena žena uspešnog biznismena, mlada žena nesrećna u ljubavi, iznova i iznova povređena, jadna i ucveljena samohrana majka, muškarac/žena u večnoj i beskrajnoj novčanoj/poslovnoj jurnjavi itd.

Da poentiram, kada se prihvatimo uloge koja je konstrukcija nekog drugog uma, a ne našeg, kao što je to slučaj u pozorištu/na filmu dobijamo tu jednostavnu mustru, šablon za brzu i laku promenu malih i velikih uloga naše svakodnevice. Tako dolazimo do momenta kada možemo da se pogledamo u ogledalo i kažemo samom sebi: 'Ovo je najbolja uloga za mene u filmu sa najboljim mogućim scenarijom'. Ili pak da ceo taj film bacimo u vodu, i izaberemo drugu ulogu, film, scenario..."

Potraga za svetlom kroz pokret: odsjaj ideja koreografkinje Jovane Rakić

Dok mi priča kako je zahvaljujući glumi upoznala zemlju iz koje vuče korene, Baya objašnjava kako joj se ostvarila višegodišnja želja da poseti Centralnoafričku Republiku, odakle je njen otac, koji je ubrzo po dolasku na studije u tadašnju Jugoslaviju prekinuo svaki kontakt sa porodicom. Na pitanje da li je sve to bila slučajnost nastavlja:

„Slučajnosti ne postoje jer je ceo univerzum satkan perfektno, tako da sve funcioniše u savršenom skladu pa i mi, naši životi - mali delići tog univerzuma. Sled događaja je bio sledeći: reditelj Dejan Zečević mi je u seriji 'Vojna Akademija' ponudio ulogu oficirke UN-a koja je poreklom iz Centralnoafričke Republike, a koja je studirala u Beogradu. Svakako da mi je bilo jako zanimljivo da igram oficirku iz zemlje mog oca, koju sam godinama priželjkivala da posetim.

Potom se desilo da je na snimanju jedan snimatelj objavio na društvenoj mreži Facebook našu fotografiju sa seta, sa scenografijom Bangija u pozadini (glavnog grada CAR uz oznaku lokacije). Fotografiju je po oznaci lokacije videla i ćerka moje tetke i usledio je poziv iznenađenja. Najpre Skype upoznavanje sa mojom najbižom familijom (rođena tetka sa četiri ćerke) koja živi u Lionu, a ubrzo i odlazak u Lion u decembru prošle godine. Tada smo zajedno isplanirale put u Centralnoafričku Republiku koji se desio u aprilu."

Imali ste prilike da se pobliže upoznate sa životom afričkog naroda. Postoji li neka interesantna činjenica o životu, običajima i načinu razmišljanja ljudi iz Centralnoafričke republike? Da li je osmeh sastavni deo njihovog života ili su teški uslovi uzeli svoj danak?

Tokom boravka u Centralnoafričkoj Republici osećala sam se kao sam na drugoj planeti. Jedno od objašnjenja jeste pojačano magnetno polje koje pokriva veći deo zemlje sa centrom u Bangiju, glavnom gradu. Postoji samo još jedna tačka na planeti sa ovakvim odstupanjem, u nekim oblastima u Rusiji. Šta to znači? Pre svega, da je kompas neupotrebljiv ako zalutate u afričkoj šumi. Magnetno polje je osnovna životna pokretačka snaga. Životom na asfaltu tj. u gradovima ograničavamo blagodeti magnetnog polja i to je razlog zašto nas boravak u prirodi momentalno 'popravlja'. Jedno od objašnjenja pojačanog magnetnog polja jeste meteorit koji je pao na ovo tlo pre 540 miliona godina. Naučnici porede ovu pojavu sa meteoritom koji je pao u Brazilu jer od njega nastaju formacije karbonadosa poznatijeg kao crni dijamant čija nalazišta se mogu naći samo u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.