Vesna Krmpotić: Pesme satkane od svetlosti

Pesnikinja koja je prva u Jugoslaviji predstavila kulturu Indije, priča gde nalazi inspiraciju za pesme i zašto naši ljudi imaju običaj da omalovažavaju Indiju...

Vesna Krmpotić, rano je počela krasnosloviti rime s čudnim sklopovima reči. U desetoj godini, u Zagrebu, napisala je pesmu od koje danas pamti samo zaključni, mistični i svečani stih:"A srce složno kuca s bilom vasione..."

Tu se nije zaustavile, već je u u jedanaestoj, hitro, neosvrtno, i sebi na čuđenje (pa i blagu strepnju) napisala pesmu slobodnog stiha "Izgubljeni biser".

Izgubljeni biser

Jučer, još se srećom osmjehiv'o dan,
danas izgubih biser u travi.
I zalud mi ga je tražiti, znam.

Ali ja isto tako znam
da će sutra doći netko drugi

i naći moj biser,
dosnivati izgubljen san.

Godinama je čekala da otkrije pravog autora, uverena da se radi o tuđoj pesmi, negde pročitanoj i nehotice prisvojenoj. Pesma nikako nije mogla biti iskustvo i doživljaj tako mlade devojčice, a u Zagrebu tadašnjeg tvrdog vremena, takva stanja se nisu ni mogla sresti. Pitala se ona odakle joj pade u usta i taj glagol "dosnivati"? Godinama je krila "Izgubljeni biser", kao jaje tuđe visokoletne ptice, slučajno i neobjašnjivo nađeno u vlastitom gnezdu.

Onda je, u jednom snu, posle mnogo godina, prepoznala autora pesme. Tada je pesmu s olakšanjem uvrstila u izbor vlastite poezije.

Vesna Krmpotić je rođena 1932. godine, u Dubrovniku. Školovala se u Splitu, Zagrebu, Nju Delhiju. U Zagrebu je diplomirala psihologiju i engleski. U Nju Delhiju je učila bengalski. Stanovala je u različitim sredinama. Od svih sredina najsvojstvenija joj je večna Indija. Potom, Dubrovnik njenog detinjstva. Potom, drevni Egipat. Sa mužem, diplomatom nekadašnje SFRJ, i sa troje dece, boravila je u Kairu, Vašingtonu, Akri, i Beogradu, gde i danas stanuje. Objavila je 108 knjiga poezije i proze, a poslednja knjiga, koja će uskoro biti predstavljena u Beogradu, nosi naziv "Portret majke Indije".

Autorka je najveće pesničke zbirke u svetskoj književnosti pod nazivom "108 x 108", koja sadrži 11.664 pesme na skoro 3.000 stranica. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih i hrvatske državne nagrade za životno delo; Hrvatsko akademsko udruženje iz Splita nagradilo ju je kao osobu godine 2005, a Hrvatska akademija nauke i umetnosti dodelila joj je nagradu za najveća dostignuća na području književnosti za knjigu "108 x 108". Dodeljeno joj je i odličje RH "Zvijezda Danica" s likom Marka Marulića, za izuzetan doprinos u kulturi. Društvo hrvatskih književnika nominovalo je Vesnu Krmpotić za Nobelovu nagradu za književnost.

U svom stanu na Miljakovcu, predgrađu Beograda, ona prima suptilne duše, pesnike i ljubitelje magičnih reči, i obasipa ih toplinom i svetlom. Na policama stoje fotografije audijencija kod najvećih svetskih verskih i državnih lidera, ne tako davnih vremena. Brojne knjige zauzimaju čitave zidove, a one posebne, koje čak imaju svoju ličnost, stoje na drvenim stalcima, kao na prestolu.

Vesna je prvi donositelj indijskog književnog stvaralaštva na prostor stare Jugoslavije. Njen učitelj i guru je niko drugi do veliki Sai Baba. Kao što sama navodi, nakon prve posete Sai Babinom ašramu i upoznavanja sa njim, njena želja bila je potpuno ispunjena - spisateljski dar joj se mnogostruko osnažio i uvećao, i od tada ona prerasta u najplodniju književnicu ovih prostora. Njena želja, napisana na jednom parčetu hartije i predata Sai Babi, glasila je vrlo jednostavno: "Daj mi Riječ."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.