Upoznajte Gospodina Srećka: ovo je najsrećniji čovek na svetu (VIDEO)

"Sreća je veština, emotivni balans je veština, saosećanje i altruizam su veštine i baš kao veštine se moraju i razvijati. To se uči." - Matje Rišar

Matje Rišar je francuski budistički monah koji trenutno živi u manastiru Shechen Tennyi Dargyeling u Nepalu.

Havajska huna: sedam ključeva za život pun ljubavi i istinske sreće...

Javnosti je poznat i kao "najsrećniji čovek na svetu". Naime, 2009. godine na Univerzitetu Viskonsin, neurolog Ričard Dejvidson je priključio čak 256 senzora na glavu ovog monaha, u okviru tada početnih istraživanja neuroplastičnosti ljudskog mozga (sposobnosti za promene). U ovom istraživanju učestvovale su stotine naprednih praktičara meditacije. Rezultati su bili neverovatni.

Meditacija smehom...

Tokom meditacije saosećanja Rišarov mozak proizvodi nikada do tada zabeležen nivo gama talasa (onih povezanih sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem). Takođe, zapažena je i ekstremna aktivnost levog prefrontalnog korteksa, dela mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

Meditacija saosećanja...

"Meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, ona menja vaš mozak i samim tim menja vas", rekao je 66-godišnji budista koji je inače doktorirao u oblasti ćelijske genetike. Međutim, on je napustio naučnu karijeru kako bi se posvetio religiji. On veruje kako meditacija menjajući naš mozak može pojačati sreću baš kao što dizanje tegova pojačava tonus mišića. Rišar je i osnivač dobrotvorne neprofitne organizacije Karuna-Shechen, koja u Indiji, Nepalu i Tibetu radi na zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnim uslugama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.