Umetničko oslikavanje ešarpi od svile: Aleksandra Heleta Milošević pretvara emocije u boje

Umetničkim oslikavanjem ešarpi od svile Aleksandra Heleta Milošević dosanja i docrta puteve koji vode ka samo vašoj Zvezdi, koristeći "svilene niti duše".

Kada se boje razliju i spoje, a misli dobiju ovozemaljsku, materijalu formu, priče i događaji se prepliću, stapajući se u Jedno, u mit koji leprša oko vrata. Bajke i sonate o životu pretočene u slike na svili više su od modnih detalja. Istkane od emocija, ove marame predstavljaju iskonsku želju za ljubavlju, prikazanu kroz umetničko oko Aleksandre Heleta Milošević, autorke više od 250 radova. 

Kreatoru se i nebo raduje: istrajnost i ljubav prema pisanju na najbolji način portretišu književnicu Anu AtanaskovićKreatoru se i nebo raduje: istrajnost i ljubav prema pisanju na najbolji način portretišu književnicu Anu Atanasković„Reč je nebeski magnet od koga smo svi postali, neuhvatljiva ponekad, kao oblak, ali puna zrele kiše koja pada po piscima u vidu…

Vodeći računa o estetskoj i dizajnerskoj komponenti, Aleksandra svoj stvaralački rad pod imenom Tragovi na svili bazira na izražavanju unutrašnjih osećaja. Prema njenim rečima, ceo koncept je prevashodno umetnički, ali i vrlo ličan jer je deo subjektivnih doživljaja i senzibiliteta.

„Moje slikanje na svili predstavlja ekspresiju svega što želim da kažem, odraz onoga što osećam i kako doživljavam određene stvari u svom životu i okruženju. Kao što je rekao naš Nikolaj Velimirović, „sve su to odjeci i slike zemlje, što ih moja isuviše vredna čula unesoše spolja i nagomilaše u umu mome“. A ja sam pronašla način da te odjeke pretvorim u boje. Trenutno je to moj poligon potpune nesputanosti duha i slobode, lišen bilo kakvih formi, pravila i obaveza, gde je jedino važno istinski preneti energiju, doživljaje i lični senzibilitet kako bi ih druga strana razumela i pronašla se u njima. U tom smislu, iako zahteva velike napore, trud, dobru organizaciju i podršku porodice i okruženja, potpuno nadopunjuje moj život koji se sastoji od poslovnih obaveza i porodičnih svakodnevnih situacija. Već sad sve to prožima jedno drugo, i postalo je sastavni deo mog života.“

Pomenuli ste jednu lepu misao: „Ali ko se barem jednom otisnuo u Kosmos, naučio je da tom momentu prethodi niz logično povezanih događaja, jedna složena i zanimljiva priča, ceo jedan mit.“ Kakav sled događaja i sinhroniciteta Vas je odveo na put svile?

Misao je moja, i nastala je otprilike u periodu kada sam na taj način počela da tumačim pojedine situacije iz života. Kao dete sam svirala klavir, završila sam osnovnu muzičku školu i bila na putu da se bavim muzikom, a onda me je težak splet životnih okolnosti odveo na neke druge strane. Ta želja da se bavim umetnošću, u smislu potrebe izražavanja, u meni oduvek postoji. Samo je bilo pitanje vremena kada ću dospeti na svoju Zvezdu. To bi mogla biti jedna priča, koja se odnosi na ovu misao, a moglo bi ih biti i još. Mislim da bi svako, ako dovoljno dobro pogleda u sebe, mogao prepoznati šta ga je dovelo baš na tu njegovu Zvezdu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.