Svirati istinu

Muzika je moja yoga, osnovna praksa i kanal do Istine, kaže Jasna Jovićević, džez saksofonistkinja, kompozitor i aranžer, instruktor yoge i ekološki aktivista.

Kada se Jasna nasmeje zvuči kao da je vetar zanjihao nekoliko nežnih staklenih klongova. Smejući se kaže:

"Molim vas da u tekstu ne zvučim kao frik, tek sam se vratila iz Indije, puna sam impresija koje mi se non stop-vraćaju."

Jasna je džez saksofonistkinja, kompozitor i aranžer, yoga instruktor i ekološki aktivista. Kada je 2009. godine, po ko zna koji put, u Palićkom jezeru zbog „izuzetnog opterećenja vode organskim materijama i nutrijentima" došlo do masovnog pomora živog sveta koji je ostao bez kiseonika, uginulo je 12 tona ribe. Jasna je na taj događaj odgovorila konceptualnim autorskim muzičkim projektom - umetničkim pozivom na odgovornost i buđenje koji je nazvala  "12 tona muzike".

Napisala je muziku i s grupom muzičara Improv Kolektiva, s kojima nastupa već dve godine, izvela koncert na kome su umetnici koristili instrumente od otpadaka i prirodnih materijala, dodajući klasične instrumente, elektronske efekte i video-radove, stvarajući tako fuziju između savremenog, autentičnog, novog, zagađenog, svežeg, iznova iskorišćenog i prerađenog modela originalnosti. Koncert je počeo njenim šouom - svirala je na vinskim čašama s nožicama, napunjenim vodom iz nesrećnog jezera i bocama koje je punila i praznila. Jasna komponuje i svira džez: alt i sopran saksofon, kalimbu, flautu i nekoliko vrsta frula.

"Završila sam nižu muzičku školu u Subotici, svirala sam flautu, a s deset godina sam znala da ću biti saksofonistkinja. Ne pitajte me kako sam to tada znala! Bila sam obuzeta tim instrumentom, njegovim zvukom i oblikom. I dan-danas muziku koju sviram duboko inspiriše moja veza sa tim čudesnim instrumentom. Kroz njega sam naučila da dišem, da puštam svoj glas i da topao vazduh svog tela transformišem u zvuk. Saksofon je postao nastavak mog tela i naučio me da uočim, kontrolišem i usmeravam energije. Svirajući saksofon, stigla sam do džeza, prvenstveno do Charlie Parker-a, pa Dexter Gordon-a, Cannonball Adderley-ja, Kenny Garrett-a, David Liebman-a i najzad, hvala Bogu, do Wayne Shorter-a!"

Osim što je manifestacija slobode, šta je to još džez?

"Nenaučeno, nepoznato, sve ono što se bori protiv šablona u glavi, što te tera da budeš sad, ovde, da budeš prisutan dušom i telom. Mene su džez i improvizacije dovele u duhovnu praksu -yogu i druge metode za samospoznaju i samoanalizu kojima se bavim. Treba sve naučiti, ali iako si sakupio mnogo muzičkog znanja i sviračkih recepata, stvarna improvizacija počinje tek kada si u stanju da dosegneš do onoga što je iza tog znanja i tvog uma, iza ega. Tek tu počinje muzika.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.