Svetska nagrada za hrabrost: Novosađanka Svjetlana Timotić dobitnica nagrade Svetske fondacije "Žene imaju krila"

Nagrada ženama koje su hrabrošću i odlučnošću doprinele zajednici u kojoj žive pripala je ove godine Novosađanki Svjetlani Timotić! Evo zašto...

Svetska Fondacija "Žene imaju krila" (Women Have Wings) dodelila je šest Nagrada za hrabrost (Courage Award), među kojima i Novosađanki Svjetlani Timotić, piše Tanjug, a prenosi B92 za 29. septembra 2015. godine.

Nagrada se dodeljuje ženama koje su hrabrošću i odlučnošću doprinele zajednici u kojoj žive, bilo "da donesu svežu vodu svojoj zajednici, izleče selo od posledica genocida ili da jasno zatraže kraj rodno zasnovanog nasilja", navodi se na sajtu organizacije.

Zahvat srpskog neurohiruga pokrenuo paralizovanog pacijenta: Sve je u glavi...

U obrazloženju nagrade piše da je Svjetlana Timotić jedna od najaktivnijih žena koje se bave pitanjima ženskih prava i perspektivama žena sa invaliditetom u srpskom društvu i u feminističkom pokretu u Srbiji.

Timotić je izabrana za članicu borda Mreže žena protiv nasilja, nacionalne koalicije 28 nevladinih organizacija iz 19 gradova Srbije, koje pružaju podršku ženama i rade na smanjenju nasilja nad njima.

Zahvaljujući angažmanu Svjetlane Timotić, organizacija "Iz kruga Vojvodina" neprestano radi na edukaciji mladih i donosilaca odluka u državi, kako bi se promenili stereotipi o ženama sa invaliditetom i kako bi za njih stvorili mogućnost da se susreću i izgrade sigurnu zajednicu.

Uz Svjetlanu Timotić, nagradu za hrabrost ove godine dobile su i Fela Rezafinjato s Madagaskara, Jasmin Soraja iz Indonezije, Davideta Togba Kasel iz Liberije, Mirjam Pikstun iz Gvatemale i Ebigejl Nuankvo iz Nigerije.

Svake godine Fondacija Žene imaju krila dodeljuje Nagradu hrabrosti ženama širom sveta koje žive u hrabrom duhu Amelije Earhart, američke pionirke avijacije i aktivistkinje koja se borila za prava žena, a koja je 2. jula 1937. godine nestala nad Tihim okeanom, tokom leta oko sveta.

svetska_nagrada_za_hrabrost_novosadanka_svjetlana_timotić_dobitnica_ nagrade_svetske_fondacije_zene_imaju_krila

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.