Sutra je praznik Sveti Vasilije Veliki: evo koji običaji se poštuju za slatku i srećnu godinu

Evo koji običaji donose naprednu godinu - veruje se da na praznik Svetog Vasilija Velikog svako treba da pripremi ovaj obredni hleb...

Pravoslavni vernici u Srbiji 14. januara proslavljaju Svetog Vasilija Velikog, odnosno sveca koji je ostavio veliki trag u oblastima teologije i filozofije, piše Lovesensa.

Ovaj praznik se još naziva i Mali Božić, a za njega su vezani mnogobrojni običaji.

Prema starom verovanju na dan Svetog Vasilija Velikog treba napraviti kolače koji se nazivaju vasilice. U određenim delovima Srbije, najčešće u Vojvodini, prave se slatke vasilice sa medom, a pripremaju se na različite načine. Negde se prave od belog, a negde od obrednog brašna.

Ovaj obredni hleb pravi se za sreću i u čast Svetog Vasilija Velikog.

Zdravi obredni hlepčići za Mali Božić: vasilice od projinog brašna (RECEPT)Zdravi obredni hlepčići za Mali Božić: vasilice od projinog brašna (RECEPT)Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

U nekim domovima na praznik se pripremaju i krofne u koje se stavlja novčić kao i u božićnu česnicu. Veruje se da ukoliko izvučete novčić, očekuje vas plodna i napredna godina.

Na ovaj praznik nekada se i predviđalo vreme. Postojalo je verovanje da ukoliko padne sneg i bude oblačno na dan Svetog Vasilija Velikog, da nas očekuje rodna godina. Ukoliko bi vreme bilo suvo, predviđalo se da nas očekuje suša.

Najvažniji običaj na ovaj praznik je svakako molitva za izbavljenje od nevolja, zdrav vazduh, rodnu godinu i iskrenu i pravu veru.

Takođe, ovo treba da bude dan mira i ljubavi, zato izbegavajte konflikte i čuvajte svoju dušu.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.