Srpska naučnica Magdalena Đorđević osvojila 1,4 miliona evra za projekat izučavanja plazme: zaposlenje za nove mlade istraživače i mogućnost da izmeni tok svetske nauke

Dr Magdalena Đorđević osvojila je najznačajniju podršku koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope i to za izučavanje fundamentalnih osobina materije.

Dr Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu osvojila je prestižni evropski grant u vrednosti od 1.356.000 evra za istraživanja kvark-gluonske plazme, saoštio je 5. decembra 2016. godine Centar za promociju nauke (CPN).

Kako navodi autor teksta Slobodan Bubnjević, ovo je drugi grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC) koji stiže u Srbiju. ERC grantovi su dostupni srpskim istraživačima jer je Srbija članica evropskog okvirnog programa za finansiranje nauke - Horizont 2020. No, oni predstavljaju samo jezgro Horizonta 2020 i nagrađuju isključivo izvrsnost, pre svega one ideje koje potencijalno mogu da promene tok svetske nauke.

Srpski naučnik Stefan Bogdanović u timu za kvantnu teleportaciju: slučajnost koja je ispunila san mladog Čačanina...

Na svetu postoji malo nadmetanja u kojima je konkurencija tako snažna. Države se u nauci mere i po tome koliko su ERC grantova dobile, a retki dobitnici iz malih država kao što je Srbija predstavljaju prave heroje modernih istraživača, kažu u CPN-u.

Nakon što je arheološkinja Sofija Stefanović pre dve godine osvojila ERC starter grant, ovo je prvi ERC u kategoriji consodilator, za istraživače srednjih godina. Reč je o najznačajnijoj podršci koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope i to za izučavanje fundamentalnih osobina materije.

„Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi", kaže dobitnica ERC granta, dr Magdalena Đorđević. "Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1.356.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava će biti iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege, koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišli iz zemlje".

Prvi put u istoriji srpske nauke: naučni projekat Sofije Stefanović o plodnosti među najboljima u Evropi...

Đorđević je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Nakon toga odlazi u Ameriku gde doktorira na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, a istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavlja u Ohaju. Uprkos brojnim priznanjima i uspešnoj karijeri u Americi, odaziva se na poziv Instituta za fiziku, i pre šest godina se vraća u Srbiju, zajedno sa suprugom koji je takođe izuzetno uspešan fizičar, ali u oblasti biofizike.

„Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj Vladi da naša nauka ima potencijal i da bi naše istraživače trebalo podržati", rekla je Đorđević, dodajući da to nažalost trenutno nije slučaj.

Izvor: Bizlife / CPN

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.