Slava životu

Možda je moja najbolja osobina to što sam iz svojih mana uspevala da izvučem najbolje, kaže Maja Volk, majka, muzičar i profesor.

Zapanjujuće iskrena, multitalentovana Maja Volk zapljusne optimizmom svakoga ko uđe u njen prostor, ali vas, kada joj to kažete podseti da je njen smeh uglavnom bio zaštita od tuge koja je bila skladištena na dubljem nivou, ispod oficijelne vedrine. Da se smehom štite i deca kad se plaše.

"Još u detinjstvu sam zapazila da me smeh spasava kad mi je uspevalo da neke ružne doživljaje izvrnem u komične. Videla sam kako ljudi reaguju na humor i sagledavajući uspeh, tu vrstu ponašanja u ranoj socijalizaciji počela da razvijam. Obeležje mog prethodnog života, nezdrava potreba da drugima neprestano ugađam, napravilo je masku svemoćne žene koja sve može, svuda stiže i uvek je nasmejana do ivice histerije. Međutim, duboka depresija koju sam tako zataškavala videla se u mojim romanima. Kada sam bila sama nisam bila vedra i zato sam, na sve načine izbegavala samoću i suočavanje sa sobom, pa sam bežala u preterani rad ili zabavu, stalno okruživanje prijateljima...

U novom životu koji sada živim volim samoću i svoju kuću u kojoj se smirujem kad god mogu. Najvažnija je moja želja i odluka da se menjam - rad s Dragoslavom Grujičićem Gruyom, mojim učiteljem života. Jednom me pitao kada si u životu bila srećna? Bilo je poražavajuće izdvojiti samo tri aspekta: kada sam rodila decu, kad sviram i pevam i kad predajem. To je na kraju potpuno iskristalisalo moj profil - da sam ja majka, muzičar i profesor. Imam deset knjiga, ali sam pisala od muke i kamo sreće da sam celog života samo pevala umesto što sam ganjala doktorate, knjige, dokazivanja. To je zaludan posao koji mi je mnogo jada naneo. U svemu tome je ljubav zaboravljena, ljudskost iščilela. Znate ono čuveno novinarsko pitanje: da možete ponovo da živite šta biste promenili? Ranije sam mislila da ne bih ništa. Sada mislim da nema stvari koju ne bih promenila. Danas sam daleko stabilnija i radosnija, osećam se kao da sam 52 godine kopala kroz neko brdo i da sam tek sada probila tunel kroz koji mi se otvorio novi, prelepi vidik."

Osim što je profesor na tri fakulteta - predaje filmsku dramaturgiju na FDU u Beogradu, na akademijama u Novom Sadu i Banjaluci, Maja Volk je dramaturg sa dva doktorata, majka troje dece, pisac, scenarista, prevodilac koji govori pet jezika (engleski, francuski, španski, italijanski i portugalski), a peva na deset, svira klavir i gitaru, autor je deset knjiga, radio i tv voditelj, frontmen ansambla Beogradski fadisti koji istražuje nove pravce i stilove u portugalskom fadu... Enciklopedija koja vrvi znanjem i mudrošću svojim najvećim životnim uspehom ipak smatra činjenicu da je svoje najstarije dete Teodoru, koja je imala veoma oštećen sluh, naučila da govori, svira i peva.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.