Praktičar kineske tradicionalne medicine Filip Manja: Najvažnija lekcija za razvoj

Čovek mora da bude fizički, mentalno i društveno zdrav i to je preduslov za radost. Pitanje radosti je kompleksno pitanje, pogotovo u savremenom društvu.

Kod Kineza postoji reč YUANFEN koja označava sudbinu dve osobe i trenutak kada treba da se pronađu i da se osete. Tako je i sa isceljivanjem - kada se sudbinski susretnu onaj koji leči i onaj koji dolazi po lečenje, stvaraju se svi uslovi za uspešne rezultate.

„Neki stari lekari kineske tradicionalne medicine i danas naglašavaju važnost toga da se ne insistira da se leči svako i po svaku cenu", priča mi Filip Manja, praktičar kineske tradicionalne medicine, trenutno na petoj godini studija na Fakultetu za kinesku tradicionalnu medicinu u gradu Tjenđinu, nedaleko od Pekinga, gde sada i živi.

„Jedan od mojih učitelja i prijatelja kaže da, ako mi imamo potrebu da nekoga izlečimo, ako imamo želju da nekoga izlečimo, već smo u lošoj startnoj poziciji, jer se meša ego koji želi da postigne nešto. Znači, mi sebi želimo nešto da uradimo. A to se vrlo suptilno uvuče pod kožu i to je opasnost za osobe koje se bave lečenjem drugih. Čovek mora stalno da se budi, da bude na oprezu da mu se to ne dogodi."

Privilegiju da studira u Kini na kineskom jeziku i da inspiraciju i osnovne principe kineske tradicionalne medicine nalazi čitajući originalne drevne tekstove, da zanat brusi prateći kineske lekare u njihovoj praksi, Filip Manja je osvojio, a ne tek tako dobio. „Počeo sam da studiram kineski jezik i to sa generacijom nekoliko godina posle moje", priča Filip, blago, staloženo i sa udasima između reči i rečenica, istovremeno promišljajući o onome što govori, ali i izgovarajući u prirodnom toku energije misli.

Ko ne sme da jede gođi bobice i kako da prepoznate najkvalitetnije...

„Tokom studija sam otišao u Kinu da usavršim jezik, da vidim kakva je kultura i procenim da li mi stvarno odgovara, pošto sam prethodno osetio da mi taj senzibilitet i njihova neagresivnost prijaju. Hteo sam da vidim kako to izgleda iz prve ruke. Prvo sam otišao da testiram, da malo ‘pipnem vodu stopalom'. Onda sam video da mi odgovara i rešio sam da uđem dublje. Otišao sam na godinu dana. Još više mi se svidelo, upoznao sam divne ljude, počeo da sa bavim Ći gongom, Tai čijem i kada sam se vratio ovde nastavio sam da se bavim time. Tokom studija sam pisao seminarske radove o održavanju zdravlja i lečenju bolesti i očigledno je to ono što me je vodilo.

Nisam došao ni iz medicinske struke niti lekarske porodice, ali me je interesovalo kako to Kinezi rade tradicionalno. Kada sam završio studije, upoznao sam jednog praktičara koji je bio učenik mog kasnijeg učitelja, majstora Duan Zhilianga. Znao sam za tog učitelja i mnogo godina pre toga preko snimaka koje sam gledao. Delovao mi je kao polumitsko biće i onda sam saznao da je još uvek živ, kao i to gde živi. Otišao sam u Peking, ali ovog puta sa namerom da pronađem tog učitelja i da ga pitam da živim s njim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.