Portret umetnice Olivere Inđić: fotografije koje love beskraj

„Neverovatno mi je teško da lepo sklopim rečenice. Zato me i očarala ta moć slike, crteža, pokreta. Jednom sam napisala da mi je to tlo koje manje izmiče. Ne moram govoriti. Samo kao uvod, u ovu zbrku slova, koja sledi...” – Olivera Inđić

Oliveru je očarala moć slike, crteža i pokreta, a mene su očarale ona i njena umetnost – lakoća kojom se smeje, posmatra život kroz objektiv svog fotoaparata i donosi svu kompleksnost postojanja kroz šum povetarca iz dalekih krajeva, uhvaćen u sliku. Svojim fotografijama ispisuje knjigu snova, u kojoj svaka senka, iskra, emocija i borica dobijaju svoje mesto i ispunjavaju grudi posmatrača do tačke kada pomislite da će pući, ili vam se pak učini kao da je neko po grudima razlio najtopliju boju. U vremenu kada svako ima svojih pet minuta slave, a razne „zvezde” sijaju na svakom „uglu” ovog našeg neba, Olivera Inđić nas svojim postojanim kvalitetom i radom, nenametljivo podseća na koju stranu da okrenemo svoje reflektore i senzore.

Iz srca slikara: priča o Vinsentu Van Gogu oslikana na filmskom platnuIz srca slikara: priča o Vinsentu Van Gogu oslikana na filmskom platnuKroz fragmente sopstvene duše, Vladimir Vinkić je, uz 124 slikara, majstorskim potezima četkice prikazao svet očima Vinsenta Van…

Iza njenih dela kriju se široki osmeh, veliko srce i skromnost umetnika čiji izvor kreativnosti, nemarno se protežući, dodiruje nebo i jednim potezom ruke obgrli dečji smeh, zvuk harmonike, šum mora, i svaki nedosanjani san. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, samostalni je umetnik i član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Radila je kao fotograf za poznati magazin, organizovala likovne i pozorišne radionice u Beogradu, Velikoj Hoči, Nitri, Ljubljani, Mardinu, Bugarskoj, Italiji. Takođe je jedan od osnivača organizacije Murals Without Borders. Samostalno je 12 puta izlagala crteže i fotografije, i učestvovala na stotinak kolektivnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Austriji, Belgiji, Poljskoj, Turskoj, Japanu, Hrvatskoj, Bosni, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj. Pohađala je studijske i rezidencijalne programe, i dobitnik je brojnih stipendija.

U pokušaju da kroz ovaj intervju portretišem lepotu Oliverine nomadske duše, koja se ogleda i u njenoj spoljašnjosti, pitam je kako izgleda prenošenje poruke putem fotografije i zbog čega je izazovno. Odgovara mi da je fotografija magična, kao i pisanje, pokret ili bilo koja umetnost. „U zavisnosti od situacije u kojoj su fotografije nastale, da li su dokumentarne ili ne, postojaće i određeni izazov u njihovom stvaranju. Svakako, uvek fotografija nosi i delić nas, iako neretko pokušavamo da budemo distancirani od onoga što fotografišemo. Sve je izazov.”

portret_umetnice_olivere_indic_fotografije_koje_love_beskraj_2

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.