Nova festival - festival nove umetnosti: žene novog milenijuma i muzika koju pokreću sloboda i mašta

Nova Festival - festival nove umetnosti iskače iz klasičnih formi kao oaza nove i avangardne umetničke scene, u slavu slobodi ali i kompozitorkama, virtuozima i interpretatorkama - hrabrim umetnicama osobenog stila.

Neuobičajenih formi, puna improvizacije, džez muzika je prešla dug put od svojih začetaka u Nju Orleansu, u Americi, do postmodernog vaskrsnuća u vidu brisanja žanrovskih okvira.

Dah slobode, želja za promenom i izvođenje koje ima lični pečat povezan sa trenutkom i inspiracijom zauvek će ostati deo džez muzike pa tako i eksperimentalnog i avangardnog džeza. Kada se kaže džez, verovatno nam je prva slika u glavi neki zadimljeni noćni klub, afroamerički muzičari koji proizvode vijugave i neuhvatljive tonove i naravno, senzualne pevačice koje i glasovno i vizuelno pretvore muziku u totalni performans.

Međutim, šta nam je NOVO doneo taj truckavi put koji je džez prevalio?

Između ostalog, i oštru ali i suptilnu svežinu novih muzičarki koje sada već suvereno vladaju nekada davno "muškim" sviračkim disciplinama.

Nova Festival ne samo da prepoznaje značaj onog što se sada zove "nova muzika" i "nova umetnost" već je od samih početaka vrlo jasno isticao značaj žena umetnica.

Deo njegovog magičnog kruga je Jasna Jovićević - saksofonistkinja, kompozitorka, učiteljica joge i multiinstumentalistkinja, posvećena raznovrsnim muzičkim žanrovima - ambijentalnoj, džez, elektronici i etno muzici.

Jasna se školovala i živela u inostranstvu, obišla je mnoge egzotične destinacije, dobila brojne nagrade... Subotičanka koju su školovanje i rad vodili od Budimpešte i Toronta sve do Brazila, SAD-a, Austrije i Indije, do povratka u rodni grad, ima izuzetno bogatu biografiju naročito u delu koji se odnosi na Jasnin umetnički rad. Jasna svira čitav niz duvačkih instrumenata, kao i neobični perkusivni instrument hang.

Anđelka Janković: Od Balija do Bitefa na krilima ljubavi i igre

Smatra da predstavlja jedan od retkih primeraka džez muzičarke u regionu pa stoga nerado pravi razlike između muškaraca i žena ali, to je tema o kojoj ima puno toga da kaže:

"Već drugu godinu vodim projekat New Spark Jazz Orchestra - Žene Balkana u džezu, u okviru kojeg smo napravili ženski big bend, i afirmišemo žensko savremeno muzičko stvaralaštvo, kaže Jasna. "Teško biram reči, jer sam više od 20 godina okružena muškarcima u svojoj struci. Uvek sam bila jedina,i vodila neku nevidljivu borbu, dokazujući određeno sebi i drugima. Ali, to su unutrašnje borbe, izazvane društvenim kodovima koje predugo nosimo u sebi. I evo sada, nakon ovog velikog projekta sa ženama, kada sam dala sve od sebe, da promenimo sliku džez scene na Balkanu, tvrdim da je sve jedno. Sada radim dosta i solo, kao i duo i kvintet formacije. Sviram sve slobodniju muziku, sa sve više improvizacije."

nova_festival_festival_nove_umetnosti_zene_novog_milenijuma_i_muzika_koju_pokrecu_sloboda_i_masta_2

Jasna je muzički nomad. Kaže da se nomadski duh najlakše može ukrotiti stalnim pokretom, učenjem kroz novo i nepoznato.

"Sva ta putovanja, destinacije, znanja i iskustva koja sam stekla, i jesam ja. To sam ja birala i prizivala. Konstantnu pažnju, svesnost i opreznost sticala sam kroz situacije i mesta koja se ne ponavljaju i u kojima svaki put iznova moramo upoznati i spoznati sebe, kako bismo bili u stanju da odreagujemo i prihvatimo, dosledno svojoj prirodi", kaže ona.

Po Jasninom mišljenju,Nova Festival iskače iz klasičnih formi jazz festivala u okruženju i bavi se savremenim inovativnim pristupom muzici improvizacije, što je kako kaže, bilo izuzetno potrebno kako široj publici tako i muzičarima željnim eksperimenata inovacija.

Baš iz tog razloga ovaj festival nove umetnosti ima za cilj da predstavi evropsku i domaću savremenu umetničku muzičku scenu, na kojoj se ukrštaju različiti žanrovi umetničke i popularne muzike a koju predstavljaju renomirani umetnici orijentisani ka eksperimentalnom pristupu.

U takvom svetu džeza, svoje mesto u vrhu evropske avangarde pronašle su Kaja Draksler, pijanistikinja iz Slovenije i Susana Santos Silva iz Portugala koja koja maestralno svira trubu. Mlade i talentovane muzičarke u slavu mašte i slobode brišu žanrovske odrednice i poigravaju se pojmom„džez avangarde".

Sarađuju sa brojnim legendama avangardnog džeza i posvećeno rade na vlastitim projektima te ih svrstavaju u vodeće mlade snage ovog žanra.

Upoznale su se 2007. godine dok su svirale u European Movement Jazz Orchestra i od tada su redovno u kontaktu, uvek tražeći razlog da se nađu i provode vreme zajedno. Objavile su Album "This Love" za najznačajnijeg evropskog izdavača avangardnog džeza, portugalski Clean Feed Records, i tako krunisale svoju dosadašnju saradnju.

nova_festival_festival_nove_umetnosti_zene_novog_milenijuma_i_muzika_koju_pokrecu_sloboda_i_masta_3

Kaja Draksler, prepoznata po sklonosti ka neobičnoj pijanističkoj estetici i energična Susana Santos Silva, majstor "totalnog" sviranja trube, nesputano se poigravaju idejama i instrumentima uz naglašenu kompozitorsku i aranžersku kreativnost. U okviru Nova Festivala nastupiće 14.oktobra u Studiju 6 Radio Beograda.

Ove muzičarke vole da sviraju zajedno i tokom niza godina istraživale su razne načine i mogućnosti zajedničkog stvaranja muzike. One kroz svoju muziku pričaju priču, uživajući u slobodi bez granica. Prepuštene mašti, stvaraju muziku novog milenijuma.

"Instrumenti ne pričaju priče - to čine muzičari. Uvek se trudimo da nađemo najbolji način da ispričamo priču, i kada kažem najbolji, to često znači najuvrnutiji ili najtvrđi. Nema granica, jer inače nije ni avangardni, ni džez."- priča Susana Santos Silva koja takođe smatra da ženski umetnici donose drugačiju energiju i da ih ima sve više na sceni.

Mlade, talentovane i hrabre, s razlogom su pronašle svoje mesto na Nova festivalu koji za dugoročni cilj ima podsticanje mladih umetnika da se bave novom i avangardnom umetnošću.

Neočekivani smerovi koje ovaj festival voli pružiće nam mogućnost da upoznamo i fagotistkinju Gabrielu Koso koja dolazi iz sveta klasične muzike.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.