Maraton ka svojoj viziji

Treba da težimo zvezdama, pa ako ih i promašimo, još uvek smo visoko, kaže profesor dr Nikola Čanak.

Neposredan, samouveren, hiperaktivan - profesor dr Nikola Čanak je mnogima uzor za srećan i svrsishodan život. Medicinu je završio jer je hteo da bude doktor Kilder (junak poznate istoimene TV serije iz šezdesetih godina prošlog veka). Nakon 25 godina, početkom 90-ih, u jednom danu je izašao iz struke i otvorio prostor za nova zanimanja: počeo je da se bavi primenjenom psihologijom i motivacijom. Sada drži treninge i predavanja kojima ponekad prisustvuje i nekoliko hiljada ljudi.

Napisao je 13 knjiga u vezi sa motivacijom, tvorac je celovitog sistema koji je nazvao "Total quality of life", majstor je nekoliko borilačkih veština, oženjen je i otac je sedmoro dece - troje poslednjih imaju ukupno pet godina, najmlađe pet meseci. Živi u Kaću, selu kraj Novog Sada, zato što su supruga i on želeli da žive mirno, a da im je urbano dovoljno blizu. Svaki put kada se vraća kući, Nikola ima onu finu drhtavicu koju izaziva radost života u velikoj, dinamičnoj, kreativnoj porodici.

Činjenica da imate sedmoro dece i da ste najmlađe dobili u šezdesetoj godini života govori da imate poverenje u život i da verujete u budućnost sveta...

Ono što mi se čini da je najsmislenije za ljudski život je ostaviti za sobom decu i učenike kao sledbenike ideje i filozofije, obeležja kvaliteta koji čine kontinuitet. Svi mi imamo podsvesni ideal da trajemo duže nego što biološki možemo, ali samo mali procenat ljudi, radeći na sebi i svom neposrednom okruženju, pravi iskorak iz vremena i prostora u kome živi i ostavlja trag kroz dela. Ja sam pragmatičan čovek, svestan sam kolika odricanja podrazumeva brojna porodica, ali sam bio spreman da platim tu cenu. Nikada nisam bio u dilemi da li je odricanje od stanova, krstarenja ili firmiranih odela važnije od školovanja moje dece.

S druge strane, u vreme kada sam odrastao učili su nas poruci iz Ršumove pesme da se otadžbina brani znanjem i lepim vaspitanjem, pa sam nastojao da najpre sam pođem tim putem, a da onda i svoju decu osposobim da budu u saglasju sa svetom. Da se ne stide svojih korena i porekla, ali da se ne groze neznanja i primitivizma, da pomognu kad god mogu, i to kad je ljudima zaista treba pomoć, a ne kad im je zgodno ili kada im je ta pomoć odbitna stavka na poreskoj listi".

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.