Ljubav između majke i ćerke: kompleksna, nežna i beskrajna

Lična priča majke i ćerke, koje se podržavaju kroz život ali i rade zajedno. Koliko je moguće odvojiti posao od privatnog, kako se snalaze u kriznim situacijama, ali i kako nesređni odnos između majke i ćerke može da izazove fizička oboljenja, govore Marija Jovičić i Slavica Vasiljević

Snažne stabljike bambusa stoje uspravno, a opet su fleksibilne da odole naletima i udarcima, da se ne polome već saviju i ponovo isprave. U šumi bambusa, koja pod milovanjem vetra peva najlepše melodije, svako stablo je za sebe, dominantno, u miru, a opet poput armije vojnika ispunjavaju krajolik. Majke i ćerke, bake i unuke, žene koje nižu i grade ženske rodoslove, vekovima su vojnici, nežne a snažne, uporne a savitljive, snalažljive vođe, a željne milovanja i ljubavi. Naslonjene jedna na drugu, gledamo u drugim pravcima, ali jedna bez druge ne možemo da se pružimo preko svetova...

"Moja majka je empatiju i ljubav prema ljudima i njihovim životnim pričama u potpunosti upotrebila u medicini i odnosu prema pacijentima čije živote, navike i emotivne bolove nikada ne odvaja od tegoba zbog kojih su došli po pomoć i usmerenje", govori Marija Jovičić. Zelenim očima je upila knjige i reči pisaca, brojnih autora i dok sa vama razgovara, ispisuje istoriju onoga što je duboko u vama. Oseća i razume, zna i podržava, a dugogodišnjim proučavanjem alternative, može i da pruži savršen savet. Završila je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i honorarni je saradnik brjojnih magazina koji se bave holističkim pristupom životu, kao i samog magazina Sensa.

„Meni su ta emocija i posvećenost zvezda vodilja, kada je pisanje u pitanju. Kroz razgovor sa majkom shvatila sam da je i ona neke svoje sklonosti, postupke, nasledila od svog oca, deke, ali je ona u trenutku kada su se te želje javljale, prihvatila kao svoje, jer one to jesu. Nema ja i ti u ljubavi, svi smo jedno i svako radi ono što može, pa nekad, kroz svoje postupke i usavršavanja, spašava i sebe i drugoga". Marijina duša je odabrala da njena majka, vodilja i učitelj, bude Slavica Vasiljević, holistički ginekolog i akupunkturolog, koja je posvećena svojim pacijentima ne samo kao lekar zapadne medicine, već i kao neko ko će da ih sasluša, razume, pruži ljubav i podršku mestu gde je energija „zaspala" i probudi je razgovorom, savetom ili akupunkturom koja čini čuda za um i telo. Marija je od Slavice nasledila i ljubav prema književnosti, a druga ćerka Katarina svoju kreativnost izražava kroz slikarstvo. Njihov odnos posebnim čine zajednička interesovanja i zajednički zadaci, vaspitavanje i odrastanje mlađe sestre Katarine, obraćanje pažnje na stvari koje čine dan lepšim, punoća razgovora i tišina razumevanja, kako kaže Marija. „Ono što naš odnos čini posebnim i što nas uvek iznova sjedinjuje", priča Slavica, „je što svaka od nas, uključujući i moju mlađu ćerku Katarinu, radi ono što voli i za šta je nadarena".

Odnos između majke i ćerke je kompleksan i prožet brojnim nijansama. Kako se usklađujete? Koje su vaše raskrsnice na kojima se srećete i razilazite?

MARIJA: Možda naš odnos i jeste specifičan po tome što smo imale priliku da na velika vrata zavirimo u život one druge. I to je velika stvar. Često ljude koje srećemo tokom dana, ljude koje ne znamo lično, nesvesno svodimo samo na funkciju koju oni obavljaju u našem životu i tako ih na neki način obezličavamo. Mi njih vidimo samo kroz našu trenutnu potrebu i kroz ulogu koju oni igraju u našim životima. Veoma je teško ne upasti u tu zamku. Ta zamka je, na mnogo finijem i višem nivou, prisutna i među ljudima sa kojima smo bliski, a čini se da je gotovo neizbežna, dok je ne osvestimo u odnosu ćerke prema majci.

Ako ne vidiš koliko je bio težak i čime je sve ispunjen dan osobe koja je pored tebe i od koje nešto očekuješ, na primer da te sasluša, opere čašu ili raspremi krevet ili baš i nije raspoložena za priču, mi odmah to shvatamo lično, jer nam je, prirodno, pred očima samo naš proživljeni dan. Kod nas to kratkotrajno slepilo ne postoji. Bilo mi je mnogo lakše da je razumem i priskočim u pomoć. I uvek je bilo tako. Raskrsnice na kojima se srećemo i razilazimo zamenili smo stvarima od kojih neke može da uradi samo ona, a neke samo ja. To je možda i jedini način da osobe koje žive zajedno i koje su u ljubavi ostanu u slozi.

Majke i ćerke: neraskidiva veza

SLAVICA: Meni je divna stvar što sam Mariju rodila mlada. Imala sam 23 godine. Kada si mlad, posvećen si i pun žara i želje da primeniš ono što si naučio u teoriji. Svako roditeljstvo je priča za sebe, čar je što ne možeš sve znati unapred i uvek učiš i sve ti je novo - na neki način si kao i novorođeno dete na novom terenu koje ispituje sve i sve mu je novo. Sada se smejem nekim svojim početničkim dilemama i idejama. Dok sam bila trudna stalno sam čitala knjige o roditeljstvu (kojih je danas mnogo više i pisane su u znatno slobodnijem duhu) i trudila se da se doslovce pridržavam svake reči. Sećam se da sam pročitala da beba prvi put sme da se iznese napolje na tri minuta, pa sam prema uputstvu izvela Mariju. Zagledasmo se obe, zaigrasmo se i prođe pet minuta. Sećam se da sam u panici ušla u kuću i nekoliko minuta je, zabrinuta, posmatrala u pokušaju da ocenim štetu koju sam proizvela. Ako je pisalo da u tom i tom uzrastu beba sme da popije 70 ml mleka, često mi se dešavalo da joj izvadim flašicu iz usta iako je želela još da pije. Ona je, naravno, oštro negodovala, a ja sam mislila da plače jer je boli stomak. Naravno, samo je bila gladna.

Vrlo brzo sam naučila da je od sve teorije važnije osluškivanje sopstvenog deteta. Dobro je kad žena mlada rodi zbog opšteg entuzijazma. Materinstvo u mladosti je jednostavnije i zbog neopterećenosti iskustvom težine života. Tada sam imala mnogo više vremena nego sada, pa sam joj bila potpuno posvećena, učila sam s njom, kuvala, igrala se, čitala sam joj toliko da je i ona sa tri godine naučila da čita i piše. I to je prva naša zajednička životna spona, pored one neraskidive, iskonske, koja počinje od začeća, upravo ta igra.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.