Kreativna enegija stvaraoca

Od nas zavisi da li će naše postojanje biti obojeno mudrošću i osmehom ili samosažaljenjem.

Dok prof. dr Predrag Nikić govori o jogi kao svetlosti mikrouniverzuma, filozofskom sistemu, disciplini samorazvoja, terapeutsko-rekreativnoj metodi i načinu života – imate želju da zauzmete lotos položaj i da u njemu ostanete do kraja razgovora.

„To je sistem star 4.500 godina, koji je prihvaćen u svim zemljama sveta i svim strukturama društva zato što podstiče čoveka da razvija umne, telesne i kreativne potencijale. Ne tera vas ni na šta, sve činite u granicama prijatnosti, ne traži da se oslanjate na sistem, nego na sebe. Joga nije samo tehnika, nego disciplina koja ima osam stepenika i ako izostavite samo jednu, to više neće biti disciplina, nego tehnika. Kad ne bi bilo tako, svaka balerina koja dođe u Akademiju za školovanje instruktora joge dobila bi sertifikat, jer bi mogla da izvede sve položaje koji u jogi postoje – i to mnogo bolje od svih nas. Međutim, to je ne bi učnilo ne samo instruktorom, nego ni praktičarem, jer je joga celina i mnogo više od zauzimanja položaja“, kaže Predrag Nikić.

Predrag se decenijama bavi praktikovanjem i edukacijom instruktora joge. Magistrirao je na smeru Psihologija i antropologija religije, kao i na smeru za menadžment, a doktorirao na temu uticaja emocionalne inteligencije na Alfa Univerzitetu u Beogradu gde predaje Upravljanje ljudskim potencijalima. Predsednik je Centra za proučavanje i primenu emocionalne inteligencije, predsednik Međunarodnog društva za naučno interdisciplinarno izučavanje joge, profesor na Međunarodnoj akademiji za školovanje instruktora joge, predsednik Joga saveza Srbije (www.yogasavezsrbije.com) i internacionalni savetnik Svetskog joga saveta. Podučava hatha, radža (raja), kundalini i tantra jogu.

Sudeći po svim aktivnostima kojima se bavite, kao i brojnim titulama koje nosite, reklo bi se da ste našli način da srećnom mašnicom povežete jogu, emocionalnu inteligenciju, organizaciju menadžmenta?

„Ključni deo razvoja svakog čoveka je pronalaženje smisla svog postojanja, životnog zadatka, misije, otkrivanje svoje svrhovite posebnosti. Kada to prepoznate, sve radite s ljubavlju. Mislim da je teže onima koji imaju više sklonosti i više talenata, jer moraju da nađu način da povežu sve te različite darove i interesovanja. Imao sam sreću da je sve ono što me zanima, čime se bavim, iz domena ljudskih potencijala koje povezuje kreativnost. U menadžmentu me nije interesovao fenomen ekonomskih sistema, nego čovek, njegovi potencijali, kako da mu posao predstavlja radost i mogućnost da se razvija, jer u njemu provodi trećinu života.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.