Kako sam prevazišla tugu nakon gubitka bebe: Utapajući se u boli, nisam odustala od života

Prihvatite da je to sada vaš život i da nema povratka, nema drugog načina nego proći kroz bol i zbog toga nećete poludeti, već ojačati.

Život posle smrti nerođenog deteta je težak, ispunjen tugom i neprihvatanjem. Kako se nositi sa gubitkom i boli je umeće koje poseduju malobrojni, a svoje je znanje i intimno iskustvo psihoterapeutkinja Ana Božac pretočila u praktični priručnik kako bi pomogla svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji.

Knjiga "O smrti i životu", gestalt psihoterapeutkinje Ane Božac nastala je iz duboke proživljene boli nakon gubitka devojčice u petom mesecu trudnoće. "Bol je bila neizreciva, neizdrživa, neopisiva“, progovara autorka objašnjavajući razlog pisanja stranica i stranica natopljenih suzama iz kojih se izrodila spomenuta knjiga.

„Slova na papiru ne mogu i nikad neće biti ni sena osećaja, ali svejedno sam uporno puštala trag na papiru pokušavajući bar deo bola izliti iz sebe, pokušavajući shvatiti neshvatljivo, pokušavajući dati smisao svom životu u moru besmisla...

5 navika emocionalno uravnoteženih žena5 navika emocionalno uravnoteženih ženaUz pet saveta koji slede naučite kako da se nosite sa svojim emocijama i pronađite pravi balans...

Utapajući se u toj boli, jedino što me držalo u životu bilo je obećanje svojoj devojčici da neću odustati od života i da ću od svog života učiniti najbolje što mogu njoj u čast. Da njena smrt neće biti uzaludna. Ovo obećanje bilo je jedino što me držalo na životu. U bunilu boli nisam jasno razabirala stvari ali iskra svetla bila mi je da se i iz ovog užasnog iskustva može izroditi i nešto dobro“, priseća se autorika.

To dobro zasigurno je njena objavljena knjiga koja razmatra tematiku koja je uglavnom prekrivena velom tišine i zataškivanja i koja će pomoći ženama koje se same nose sa svojom patnjom gubitka deteta.

Autorka je na stranicama knjige podelila svoja znanja i iskustvo koje ima kao psihoterapeutkinja i art-terapeutkinja nudeći široku lepezu tehnika i načina procesiranja emocijama.

„Kada se najgore već dogodi, put oporavka je dug, jako dug“, ističe autorka. „U literaturi kažu do dve godine, ali iskustva žena svedoče i o mnogo dužim periodima. I baš zato treba da budemo blagi prema sebi, spustiti očekivanja na zemlju i biti sa osećajima takvi kavi jesu, potražiti psihoterapeuta, ili se uhvatiti u suočavanje sa vlastitim osećajima na način koji je opisan u ovoj knjizi ili neki drugi način. Ali nikako nemojte bežati od svojih osećaja, od sebe. Dajte šansu sebi, životu, novim prilikama. Nemojte odustati od vere u život, u sebe iako se čini da gore ne može“, zaključuje autorka knjige "O smrti i životu" čiji vam odlomak o procesu tugovanja prenosimo.

Dopustite sebi osećaja kakva god da jesu, istražite ih. Nemojte se skrivati, zatvarati, potiskivati osećaje. Nađite način i dopustite sebi da izrazite bol, tugu, bes, strah…

Imajte poverenje u sebe da ćete se izvući kako god loše stvari izgledale sada. Morate proći tu bol i zato nemojte imati očekivanja od sebe i od drugih. Nemojte se zanemarivati, dobro jedite, spavajte, uzmite vreme za sebe, plačite, pišite, crtajte, hodajte, plešite...

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.