Evolucija ženskog principa: kako da žene povrate svoju iskonsku snagu

Povratak prirodi ne znači samo uživanje u zelenim nijansama krajolika već pre svega uspostavljanje energetske ravnoteže sa arhetipskim principima ženske i muške energije koje nosimo u sebi. Sa Gaišedom Keavok (Gaisheda Kheawok) pričamo o povratku u prirodno stanje mudrosti uz poštovanje šamanskih i plemenskih tradicija.

Drevna verovanja lagano nailaze na sve veće razumevanje kod ljudi, naročito onih koji na dubokom intuitivnom nivou osećaju poremećaj harmonije, kako u ličnoj, tako i u kolektivnoj svesti. Iako nam je, kao deci industrijske revolucije i kasnijih istorijskih i socioloških previranja, teško da shvatimo mnoge pojmove koje drevne tradicije sa lakoćom prepoznaju i žive, važno je da steknemo uvid u činjenicu da je promena moguća. I to ne samo promena na ličnom nivou nego i na kolektivnom planu. Gaišeda Keavok je pre dvadesetak godina osnovala organizaciju Whispering Song School of Energy Medicine and Teaching Lodge.

Širom sveta drži predavanja i radionice i spaja u svom radu drevna znanja koja baštini iz svog dualnog porekla: keltske i starosedelačke severnoameričke kulture. Od 2011. godine u svom plemenu ima status Mirotvorca (Peace­keeper) i One koja prenosi poruke od Majke. Odnedavno je u svoj rad uključila praksu koja u svetu stiče sve veću popularnost: održavanje rituala inicijacija u Veliku Sveštenicu. Ova praksa zapravo podrazumeva okupljanje u Krug sestara (Sisterhood circle), koji je kao način povezivanja i osnaživanja žena sve primetniji u svetu. Ovi krugovi mogu biti koncipirani na najrazličitije načine ali svrha je uvek ista: stvara se mesto gde žene mogu bezbedno i otvoreno u potpunosti da iskažu moć ženskog principa i da kroz međusobno povezivanje osnaže i u kolektivnoj svesti princip stvaranja i rađanja.

Zašto većina žena ne može da se opusti: zašto nas muče krivice, strah i brigeZašto većina žena ne može da se opusti: zašto nas muče krivice, strah i brigeDanas, većina žena, prosto i jednostavno ne može da se opusti...

Jedan od najstarijih arhetipa, zajednički različitim kulturama na planeti, jeste osnovni princip stvaranja, rađanja i ženstvenosti. Šta mislite, kada su se žene odrekle te moći i otuđile se od prirodnog feminističkog principa? 

Naše duše su i Jin i Jang. Moja tradicija nas uči da smo mi Duše koje su proživele mnoge živote i da smo bile i muškarci i žene. Onog trenutka kada smo kolektivno ušli u period diferencijacije polova, počeli smo da biramo koju ćemo energiju istražiti: Jin – Sveti ženski princip ili Jang – Sveti muški princip. Žene su se odrekle svoje spoljašnje ali i unutrašnje moći i naučene su da svoje potencijale drže u Senci. Svoju moć koriste da bi preživele – da bi se održale u okruženju koje ih pritiska da izgledaju i da se ponašaju na određen, kulturološki prihvatljiv način.

Naš izazov je da se prisetimo istinske svrhe naše Duše, da kao žene naučimo da vidimo izvan te iluzije da drugi imaju moć NAD nama. To je bolest patrijarhalnog sistema – prevlast nad drugima kroz primenu sile i moći. Kroz isceljenje na našem duhovnom putovanju uvek moramo da prepoznamo slobodu izbora koja je esencija Jang energije. Muški i ženski princip nikada ne traže jedno od drugog da budu umanjeni već se trude da dostignu stanje ravnoteže – to je energetska jednačina koja upravlja univerzumom.

Jin energija prihvata blagoslov, dok Jang energija ima plan, strukturu i slobodu izbora da podrži Intuitivne Blagoslove. To je priča o kokreiranju. Da bi se ova priča manifestovala na Zemlji, moramo razviti i ženski i muški princip kako bismo bili spremni da prihvatimo učenja, ali i kako bismo poštovali izbor i plan delovanja. Često naše duše biraju iz pozicije Jang energije i ne preuzimaju odgovornost za svoje delovanje, što je neophodno kako bismo nešto naučili i načinili drugačiji izbor sledeći put.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.