Ekološka moda: Livija Firt otkriva tajne modne industrije i nudi rešenje za pametno ulaganje novca

Livija Firt, 46-godišnja dizajnerka, supruga oskarovca Kolina Firta, poznata je po svom zalaganju za moralnu i ekološki osvešćeniju modnu industriju

Liviju Firt, suprugu glumca Kolina Firta, nazivaju kraljicom eko-glamura. Podstakla je velike modne kuće da kreiraju prema načelima održivog razvoja i snimila dokumentarac o problemima modne industrije. Od privrženosti ekologiji stvorila je uspešan posao i ekologiju je približila svetskim zvezdama. Uči nas tome da živeti u skladu s prirodom znači ulagati u sopstvenu budućnost.

Ekološka inteligencija

Brza moda je zla mašina koja iskorišćava sve i svakoga: potrošače, resurse naše planete i ljude koji je proizvode - oštro je jednom izjavila Livija Firt, 46-godišnja dizajnerka, supruga oskarovca Kolina Firta, koja je poznata po svom zalaganju za moralnu i ekološki osvešćeniju modnu industriju. Spojivši strasti prema modi i ekologiji osnovala je brend Livia Firth Design, a danas je kreativna direktorka konsultantske firme Eco Age koja sarađuje s modnim brendovima na razvijanju održive proizvodnje prilagođene današnjem vremenu i potrebama naše planete.

Saradnja s brendovima čije je ime sinonim za luksuz pomogla joj je da shvati šta za nju, zapravo, znači taj pojam. Na primer, visoka moda ima za cilj promovisanje modnih kuća putem revija i poznatih osoba. Reč je o kreacijama u koje se neretko ulažu stotine metara materijala i skupih dodataka, a nakon prezentacije one su arhivirane ili, u najboljem slučaju, nakon niza godina postanu deo neke vredne izložbe. Livija ističe kako za nju to nije prihvatljivo jer kad namerava da kupi neki vredan komad odeće, prvo se zapita hoće li taj komad moći da nosi i u šezdesetim i hoće li poželeti da ga pokloni nekoj dragoj osobi. Ako je odgovor potvrdan, za nju je to pametno uložen novac.

Kristina Kljajić: Kako sam se odlučila za život u planini

Svojim primerom nastoji da podstakne i ostale da počnu da razmišljaju na sličan način jer, iako modu neki ljudi smatraju nevažnom stavkom u životu, svaki put kada kupe neki modni dodatak ili parfem oni, zapravo, iako možda sasvim nesvesno, finansiraju luksuz. Zbog toga je važno da znamo u šta i zašto ulažemo sopstveni novac.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.