Duh, Priroda i Tehnologija: tri dela harmonije potrebne za balans u 21. veku

Pravi je trenutak za spasavanje naše planete, ali i za povratak našem istinskom, prirodnom biću...

Više nije dovoljno samo opisivati prirodu, potrebno ju je i (od)braniti. Mlada umetnica Natalija Ribović je to prepoznala i svojim umetničkim delima, konceptualnim izložbama, radionicama i performansima opominje da je pravi trenutak za spasavanje naše planete, ali i za povratak našem istinskom, prirodnom biću...

Duh, Priroda i Tehonologija tri su dela harmonije potrebne za balans u 21. veku. Kako bismo postigli i održali tu ravnotežu, moramo da prevaziđemo razlike u religji, rasi i ideologiji, te da izađemo iz okvira materijalizma, poruka su Natalijinih projekata, a njen slogan da smo svi umetnici (Everyone is an Earthist) koji treba da deluju u skladu sa prirodom podseća nas na još nešto: mašta nam je neophodna kako bismo Zemlji povratili silom oduzetu lepotu i sjaj.

duh_priroda_i_tehonologija_tri_dela_harmonije_potrebne_za_balans_u_21_veku_4

Umetnost Natalije Ribović više nije samo predmet, izložba, knjiga, ona postaje deo svakodnevice - biljke koje se sade u galeriji, svetlost koja se prelama kroz haljinu od folije, pesme koje nastaju pod suncem - ona postaje povratak prirodi, sopstvenoj harmoniji i istinskoj nežnosti. Nataliju sam prvi put čula preko telefona. Glas nežan i topao, sa akcentom osobe koja je dugo živela u inostranstvu.

Pun znatiželje, dečije otvorenosti i iskrenosti. "Želela bih da vam pokažem svoju knjigu koja je vidljiva na suncu. Kada ga nema, nema ni sadržaja..." Vidljivo postaje nevidljivo. Nevidljivo obasjano svetlošću postaje vidljivo. Iako mi je objasnila proces nastanka takvog dela, pomaljanje slova sa praznine papira, brzo a opet suptilno pojavljivanje stihova pod zracima sunca i njihovo nestajanje u tami dok sam držala knjigu "Pustiti sve čarobnim šapićem" bilo je posve novo otkriće.

duh_priroda_i_tehonologija_tri_dela_harmonije_potrebne_za_balans_u_21_veku

Poput susreta sa pravom Alisom iz bajke Luisa Kerola koja mi je donela suvenir iz svog sveta. Osetila sam se kao da u rukama držim vilinski prah. "Poezija-pesme nastale su u trenutku kada sam se vratila iz Japana 2011. godine, nakon katastrofe u Fukušimi", kaže Natalija. "Kada se sve okrenulo za 180 stepeni. Kada je priroda viknulai sa sebe otresla nešto što joj ne pripada. Tada sam se osetila kao astronaut u vasioni bez gravitacije, lebdeći. Bez tla pod nogama. Osluškivala sam ono što mi se dešava i sve to je postalo supstanca ne-vidljive knjige".

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.