Dečak koji je ukrotio vetar: neverovatna životna priča afričkog dečaka budi nadu

Vilijam Kamkvamba iz Malavije je naučio kako da od đubreta napravi vetrenjaču i tako doveo struju u svoje selo!

Četrnaestogodišnji dečak iz Malavije, države na istoku Afrike - Vilijam Kamkvamba, je čitajući knjige iz biblioteke naučio kako da od đubreta napravi vetrenjaču i na taj način dovede struju u svoje selo. Iako živi jednostavnim životom u farmerskoj porodici, nikada nije imao računar i ne poznaje mnogo belih ljudi. Njegova radoznalost, volja i upornost vodili su ga do dostignuća koja su unapredila život svim stanovnicima njegovog sela.

Prekinuto školovanje zbog gladi
Vilijam Kamkvamba rođen je 5. avgusta 1987. u Dovi u Malaviji, a odrastao je na porodičnoj farmi u selu Masitala. Kao drugo dete svojih roditelja Trivel i Agnes Kamkvamba, Viliam ima šest sestara - Eni, Doris, Rouz, Aiša, Malis, i Tijamike.

Oblik i duša vode: saznajte u čemu se krije čarolija i tajna najvažnije tečnosti na planetiOblik i duša vode: saznajte u čemu se krije čarolija i tajna najvažnije tečnosti na planeti„Čarobnjak vode”, Viktor Šauberger, s razlogom je za vodu (koja je opčinila i naučnika Masarua Emota), govorio da je „krv…

Nakon završenog osnovnog obrazovanja u Wimbe Primary School, upisao se u srednju školu Kachokolo. Zbog teške gladi 2001. godine njegovoj porodici nedostajala su sredstva za plaćanje školarine 80 dolara godišnje, pa je Vilijam bio prisiljen da napusti školu nekoliko meseci pre završetka srednjoškolskog obrazovanja. Pet godina nije mogao da ide u školu.

Ne mireći se sa sudbinom, odlučio je sam... Sa četrnaest godina, ne prihvatajući svoju sudbinu, Vilijam je počeo da pozajmljuje knjige u maloj biblioteci njegove bivše osnovne škole. Pozajmio je američki udžbenik za osmi razred "Korišćenje energije", koji je imao fotografiju vetroturbina na koricama.

Odlučio je da izgradi vetrenjaču koja će da napaja strujom njegovu porodičnu kuću i tako otkloni potrebu za kerozinom, koji je pružao samo zadimljeno, treperavo, udaljeno i skupo svetlo nakon zalaska sunca. Najpre je izgradio prototip, pomoću radio motora, zatim početnu petometarsku vetrenjaču od slomljenog bicikla, oštrica ventilatora traktora, starog amortizera i stabla plave gume.

Prva vetrenjača
Nakon što je spojio vetrenjaču s automobilskim akumulatorom, Vilijam je mogao da napaja četiri sijalice i da puni mobilne telefone komšija. Ovaj sistem je čak bio opremljen kućnim prekidačima za svetlo i prekidačem od eksera, žice i magneta. Vetrenjača je kasnije proširena na 12 metara kako bi se bolje uhvatio vetar iznad stabala. Treća vetrenjača je pumpala sivu vodu za navodnjavanje.

Sledeći Vilijamovi projekti uključivali su čistu vodu, prevenciju malarije, solarnu energiju i rasvetu za šest domova u njegovoj porodici, duboki bunar sa solarnom pumpom za čistu vodu, sustavom navodnjavanja kapima i opremanje seoskog tima Wimbe United prvim uniformama i cipelama. Otkako imaju uniforme s crtežima sunca i vetra, tim kontinuirano pobeđuje i celo selo je ponosno na njih.

Neki poslovi nisu više rezervisani samo za muškarce: ako pratiite svoje snove, možete se baviti bilo kojim poslomNeki poslovi nisu više rezervisani samo za muškarce: ako pratiite svoje snove, možete se baviti bilo kojim poslomSpisak žena koje svojim radom, trudom i zalaganjem menjaju sebe i svoje okruženje je beskrajan. Jedan deo tih žena angažovan je i…

Projekat vetrenjača privukao je brojne posetioce, uključujući i dr Hartforda Mčazimea, zamenika upravnika MTTA, malavijske nevladine organizacije odgovorne za biblioteku u zajednici. Mčazime je doveo novinare, uključujući The Malawi Daily Times, koji je napisao dugu priču o Vilijamu.

Sojapi Mumba i Majk Mekej, inženjeri Baobab Health Partnership u Malaviju, pisali su o članku u blogu na internetu, a vesti o Vilijamovim izumima stigle su i do Emeke Okafora, programskog direktora za TEDGlobal, prestižnog okupljališta mislilaca i inovatora. Okafor je pozvao Williama na konferenciju kao kolegu. Vilijamova prezentacija dovela je do dodatnih mentora, donatora i firmi koje podupiru njegovo obrazovanje i dalje projekte.

Vilijam je diplomirao na Dartmouth Collegeu 2014. i počeo je da radi na Ideo.org kao globalni saradnik. Vreme posvećuje dizajnu usmerenom na ljude i putuje širom sveta, radeći na projektima u rasponu od sanitacije u Indiji do prevencije polnog nasilja u Keniji. Sada u saradnji s WiderNet-om radi na razvijanju odgovarajućeg tehnološkog kurikuluma koji će omogućiti ljudima da premoste jaz između “znanja” i “rada”. WiderNet će da distribuira sadržaj putem eGranaries širom Malavija i širom kontinenta.

Više o Vilijamu na: www.williamkamkwamba.com

Izvor: Sensa.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.