Čovek može sve što hoće

Besmisleno je bežati od nedaća, veruje dr Natalija Gušlo-Petrić, važnije je da naučimo da prođemo kroz njih, a da nas one ne sagore — ako nam to uspe, prelazimo na novi, viši stepen.

Hirudina! Neko ko u rečniku ne proveri šta ova lepa reč znači, mogao bi detetu dati ime malenog parazita, koji ima pet pari očiju i tri vilice, a u svakoj 99 zuba. Međutim, dr Natalija Gušlo–Petrić, jedini sertifikovani stručnjak u našoj zemlji za oblast hirudoterapije (lečenja pijavicama), vidi ih kao „vanzemaljce“ s posebnom vrstom energije, govori o njima s poštovanjem. Pijavice se oglašavaju zvucima sličnim onima koje proizvode delfini (omiljena živa bića oba aktera ovog intervjua) koje mi ne čujemo, a snimljeni su oscilografom.

„Istina je da u početku pijavica može da izazove kod nekoga neprijatne emocije, ali posle nekoliko terapija osećanja se menjaju, poboljšanje zdravstvenog problema je očigledno i čovek počinje da oseća upliv velike pozitivne energije. Pijavice su kao špric za jednokratnu upotrebu zbog fermenata koje izlučuju, one su prave male farmaceutske fabrike“, kaže dr Natalija Gušlo-Petrić.

Osim što je stručnjak za hirudoterapiju, ona je  i lekar, anesteziolog, specijalista akupunkture i homeopatije, radi u Centru za uravnotežen i kvalitetan život Balans Medika u Beogradu. Razgovaramo u kuhinji njenog lepog stana, dok priprema hranu za svoje tri ćerke i prijatelje koje te večeri očekuje: „Pričaćemo, jesti, svirati na klaviru i pevati“, kaže ova neposredna žena eterične lepote i velike životne snage, koja srpski govori s karakterističnim, ljupkim ruskim naglaskom.

Lekovitost pijavica, u stvari, ne dolazi zbog onoga što nam uzimaju (krv), nego zbog onoga što nam tom prilikom daju...?

„Kada se na telo pacijenta stavlja pijavica u zoni koju određuje lekar, a koja odgovara određenim akupunkturnim tačkama i energetskim meridijanima, ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku, prilepi se svojim zubićima baš na to mesto i na njemu izaziva mehanički nadražaj, što pruža efekat sličan akupunkturi. Ugriz nije bolan, podseća na ujed komarca. Pljuvačka pijavice sadrži oko 500 fermenata koje u toku četrdesetak minuta ona ubrizgava u krv pacijenta, a najpoznatiji je hirudin, moćni antikoagulant koji se koristi u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Hirudin sprečava zgrušavanje krvi, a njegovo delovanje dopunjuje gemetin, koji rastvara zgrušenu krv, što znači da pomaže u sprečavanju infarkta (insulta), kao i u rastvaranju opasnih trombova u organizmu. Pokazalo se da se posle terapije pijavicama povećava rast nervnih ćelija (što pomaže lečenju pacijenata posle izliva krvi u mozak), smanjuje se otečenost, deluje na priraslice, povećava se lokalni imunitet, mikrocirkulacija i dotok krvi u organe i tkiva. Tkivo dobija više hranjivih materija i kiseonika i tako podmlađuje organizam. Dug je spisak tegoba kod kojih terapija pijavicama daje izvanredne rezultate: leče se problemi sa cirkulacijom, visokim pritiskom, glavoboljom, proširenim venama, hemoroidima, upale žučne kese, jetre, pankreasa...

Primećeno je da se posle terapije pijavicama, kod pacijenata obolelih od reumatoidnih bolesti i osteoartritisa, smanjuju bolovi u mišićima, ublažava jutarnja ukočenost, a pokretljivost zglobova postaje bolja. Ruski vojni lekari pijavice su koristili u lečenju teških ranjenika i za spasavanje udova od amputacije. Savetuje se da se koriste 45 dana pre i posle bilo kakve operacije, jer imaju neverovatan regenerišući efekat. Lekari ih koriste kako bi se uklonila krv koja se nakuplja ispod transplantanta kože kod osoba sa opekotinama, za obnavljanje cirkulacije u venama, a skoro su nezamenjive u obnavljanju krvotoka posle ugrađenog bajpasa. To je pomoćna terapija koja ne isključuje druge metode lečenja, već ih uspešno dopunjuje.“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.