Balet i kvantna fizika: maštoviti spoj kreativnosti i nauke

Zamislite naučnicu koji igra - u špic patikama! Išunja se iz kancelarije i krišom odradi set baletskih vežbi kako bi se vratila u laboratoriju i nastavila sa poslom.

Mlada Merit Mur čitavu deceniju uspešno žonglira sa svojom ljubavlju prema baletu i strašću prema kvantnoj fizici. Puno radno vreme u laboratoriji i rad na doktoratu ne predstavljaju prepreku ovoj svestranoj devojci da se profesionalno bavi baletsko umetnošću.

30 besplatnih stvari koje donose sreću svakog dana

Merit je kao profesionalna balerina igrala u Engleskom nacionalnom baletu, Bostonskom i Ciriškom baletu. U međuvremenu, 10 godina svog života posvetila je studijama kvantne fizike i uskro bi trebalo da doktorira na Oksfordskom univerzitetu.

Iako su joj govorili da neće moći paraleleno da radi obe stvari i da je krajnje vreme da donese odluku čime želi da se bavi, Merit je iznutra osećala jak poriv da obe profesije ostanu deo njenog života jer kako kaže, postoji neki deo nje koji mora da radi obe stvari.

Kundalini joga i Kapalbhati disanje: vatreni dah čisti krv i uklanja blokade (VIDEO)

Naučnica je pokušala da napusti balet već 10 puta ali objašnjava da postoji nešto u vezi sa baletom što joj zaista pomaže. Interesantno je da su joj, zahvaljujući baletu, ocene iz fizike mnogo bolje, dok ljubav prema baletu produbljuje njenu strast prema predmetima na fakultetu. Balerina smatra da je za naučnika bitno da oseti i istraži umetnost i proširi svoje vidike, kako bi razvio kreativnost i maštu.

balet_i_kvantna_fizika_mastoviti_spoj_kreativnosti_i_nauke_2

Blagodeti baletske umetnosti Merit daju kako fizičku, tako i psihološku snagu i motivaciju da bolje i kvalitetnije radi svoj drugi posao i uopšte, da živi. Dovoljno je da na trenutak izađe iz laboratorije, krišom napravi par baletskih pokreta i život već postaje lepši.

Izvor: Lovesensa

Lena Sudar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.