Zašto ne volimo da budemo sami i koje su dobre strane samoće

Ne volite kad ste sami? Mislite da sa vama nešto nije u redu ako ste sami? Jako grešite...

"Kad su žene same, s njima nešto nije u redu." Zašto to mnogi misle?

Kada ste poslednji put proveli vreme sami sa sobom? Ne pričamo o prostiranju veša, odgovaranju na poruke ili kupovini namirnica? Sve je to odgovaranje na potrebe drugih. Vreme solo je ono koje puni naš duh i događa se onda kada uslišavamo isključivo svoje potrebe, makar gledali oblake kako putuju po nebu.

Zašto nemam sreće u ljubavi: zbog ove greške ne možete da imate stabilnu i srećnu vezu...

Nažalost, mnogo žena sebi retko ugađa takvim trenucima solo lutanja, bilo fizički ili mentalno. I to ne samo jer ne stignu, nego i zato što ih ideja o provođenju vremena sa samima sobom čini pomalo nervoznima.

Američki sociolog i autor knjige „Going Solo", Eric Klinenberg kaže da još postoji stigma o tome da žene provode vreme same. „Mnogi ljudi, a pogotovo žene zadržale su onaj srednjoškolski stav - ako su same u restoranu ili bioskopu, time signaliziraju da nisu poželjne, uspešne ili zanimljive." Žene, dodaje Klinenberg, često i privatno izbegavaju da budu same.

Brkaju samoću s usamljenošću, ili namerno zaziru od samoće jer ona neminovno donosi trenutke samopreispitivanja. Drugi pak osećaju krivicu kada udovoljavaju svojim "sebičnim" zahtevima. Ili ako stalno ne obavljaju nešto produktivno osećaju se lenjo.

9 stvari koje ljudi zdrave duše rade svakog dana

Nužno za zdravlje, fizičko i psihičko

Međutim, samotno vreme nužno je za naše zdravlje, napominju stručnjaci i tada ne govore samo o duševnom zdravlju. Da navedemo samo neke beneficije, solo trenuci poboljšavaju imuni sistem, kreativnost, kvalitet sna, pamćenje i razmišljanje. Istraživanja su pokazala da kada opušteno i svesno dišemo, prefrontalni korteks dobija predah, a upravo je taj dio mozga odgovoran za nagle i impulzivne odluke.

Zato, što se češće „otkačite" od sveta i svesno boravite u trenutku sa sobom donosićete bolje odluke, što je, u konačnome dobro i za vas i za vašu porodicu.

zasto_ne_volimo_da_budemo_sami_i_koje_su_dobre_strane_samoce_sensa_2

Vreme usamljenosti poboljšava i pamćenje, pokazala je engleska studija s edinburškog univerziteta. Ispitanici su trebali zapamtiti informacije o dvije priče koje su netom čuli; nakon što su čuli prvu, sedili su u zamračenoj prostoriji zatvorenih očiju, a nakon druge odmah su prebačeni na novi zadatak. Ne samo da su zapamtili više detalja iz prve priče, već su ih zadržali u pamćenju nekoliko nedelja.

Setite se samo sebe, kada iza sebe imate dan koji je protekao u haosu, žonglirajući između poslovnih, porodičnih i socijalnih obaveza, koliko toga vam ostaje u sećanju?

Izvor: Sensa klub

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.