Večna ljubav: fantazija ili istina?

Da li postoji večna ljubav? Gde i kad nastaje, kako se pronalazi?

Kad smo bili sasvim mali, bili smo potpuno zavisni od roditeljima. Naročito smo se osećali zavisnim o majci. Majčina ljubav bila je garancija stabilnosti odnosa, a samim time i garancija preživljavanja. U to najranije vreme postojanja ljubav znači život (sigurnost da ćemo preživeti, da ćemo biti nahranjeni i zbrinuti), a gubitak ljubavi znači smrt.

„Postoji intimna i duboka veza između ljubavi i smrti", piše savremeni francuski filozof Alain Badiou u svojoj knjizi "Pohvala ljubavi". O toj vezi piše se i peva vekovima, setimo se samo Tristana i Izolde ili Romea i Julije. Ta krajnja žudnja i potreba za voljenim bićem nije ni preterana ni slučajna. Ona je prisutna jer duboko u sebi svako od nas ima iskustvo bivanja novorođenčetom kojem je ljubav značila život.

10 mantri protiv drame, stresa i teskobe...

Svi ćemo se složiti da je deci potrebna ljubav. Ali, malo je majki koje su u stanju novorođenčetu da pruže ono što mu treba - stapajuću ljubav. Novorođenče nema razvijenu svest o sebi, o drugima, o svetu, a stopljenost s majčinim prsima daje mu stabilan osećaj postojanja. U „okeanskom stapanju" novorođenčeta s majkom nema jasnih granica vremena i prostora jer nema psihičkih i emotivnih granica koje jedno telo (telo novorođenčeta) razlikuje od drugog tela (tela majke).

Tu „stapajuću ljubav" mnogi nisu nikad osetili. Neki zato što su imali nestabilne, prestrašene, zastrašujuće, hladne ili psihički odsutne majke, a neki zato što su od majke bili silom prilika odvojeni. Bez takve ljubavi se, naravno, može preživeti, ali duboko iznutra ostaje ožiljak, svojevrsno unutrašnje mrtvilo koje u odrasloj dobi čezne za reanimacijom kroz stapajuću ljubav s voljenom osobom.

Pri stapanju ne osećamo razliku između sebe i drugog. Emotivno, telesno i psihičko mešanje budi snažnu i uverljivu fantaziju koja stremi ponovnom stapanju i stvara intenzivnu ljubavnu ekstazu. U odrasloj dobi, mnogi će ova stanja da objasne kao sudbinsku povezanost, kao osećaj susreta sa svojom srodnom dušom ili kao „ono pravo". Iskustvo širenja svesti, izoštrene percepcije, sreće i snage nalik su otkriću novog sveta, sveta koji je sasvim drugačiji kad se gleda kroz prizmu ljubavi.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.