Utelovljavanje - tehnika koja štiti telo od napetosti, bolesti i loše energije: proverite da li ste prisutni u svom telu

Biti prisutan u telu je nešto što podrazumevamo, no, ipak, mnogi od nas nisu svesni nepovezanosti sa telom i sa osećajima u njemu, a, samim tim, i nepovezanosti sa sadašnjim trenutkom.

Kada nismo u telu, javljaju se blokiranost – kada malo ili ništa ne osećamo, i preplavljenost – kada su emocije toliko jake da ne možemo da se povežemo sa sadašnjim trenutkom i da budemo funkcionalni. Ako se prepoznajete u navedenom, ono što mnogo može da pomogne je utelovljavanje – proces ovladavanja svojim telom.

Poces isceljenja je često dugotrajan, neretko i bolan, naročito ukoliko smo skloni da stalno „kopamo” po sebi i po svojim ranama. Iako je važno da znamo zašto smo danas takvi kakvi jesmo i koji su uzroci naše današnje nefunkcionalnosti i problema koje imamo u životu, stalno vraćanje, analiziranje i podsećanje na stvari koje su nam se nekada desile, može da bude retraumatizujuće i, zapravo, kontraproduktivno.

Uzemljenje obara kortizol i smiruje bolove i upale: Dipak Čopra savetuje kako da se povežete sa ZemljomUzemljenje obara kortizol i smiruje bolove i upale: Dipak Čopra savetuje kako da se povežete sa ZemljomTempo života koji vodimo je često pun stresa, zato savetuju da se vratimo Zemlji i naučnici se slažu da "uzemljenje" čini da se…

Baš zato noviji terapeutski pravci u koje spada telesno orijentisana psihoterapija, i pravci kao što su Somatic Expiriencig, Core energetics, TRE (Tension Release Exercises), CranioSacral therapy, sve više zagovaraju isceljivanje telesnim oslobađenjem tenzija koje su nastale prilikom traumatskog iskustva, i ovladavanjem svojim telom. Od duhovnog učitelja Ekarta Tola, preko Pitera Levina (Peter A. Levine), tvorca Somatic Experiencig tehnike, do neuronaučnika Danijela Sigela (Daniel Siegel), svi se slažu da je jedna od važnijih stvari – biti prisutan u svom telu, što automatski znači biti prisutan u sadašnjem trenutku. Šta zapravo znači biti prisutan u svom telu, i šta se misli pod terminom utelovljavanje?

Buđenje: 25 znakova da se budimo iz iluzijaBuđenje: 25 znakova da se budimo iz iluzija"A-ha" trenuci, proročanski snovi, svest o nesavršenom istinskom "ja"... mentalni sklop koji se menja čini naše buđenje i otvara…

Biti prisutan u svom telu znači osećati sve delove svog tela i osećati kako celim telom protiče zdrava životna energija. Dok se ne fokusiramo na osećaje u svom telu, često nismo ni svesni u kojoj meri smo blokirani, energetski ispražnjeni, ili pak prepunjeni. Tek kada se fokusiramo na osećaje u telu, recimo, uz pomoć tehnika kao što je mindfullnes, ili uz pomoć rada sa terapeutom telesno orijentisane psihoterapije, pa čak i geštalt terapeutom, možemo da postanemo svesni suptilnih osećaja koje imamo u telu, i koje onda možemo da imenujemo, osvestimo i transformišemo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.