U kojoj godini braka se najčešće dešavaju razvodi: kako sačuvati harmoniju u bračnoj zajednici

Prva godina braka donosi preispitivanja, svađe, uklapanje partnera, a kad dođe dete, situacija se dodatno komplikuje zbog nespavanja, neravnopravne podele posla. Kako sačuvati ljubavnu harmoniju u braku...

Nekada se mislilo da je sedma godina braka kritična, ali izgleda da više nije tako. Sada kriza počinje čim se par zavetuje na večnu ljubav. Tako barem kaže statistika. Najveći broj razvedenih brakova u Srbiji prošle godine trajao je između jedne i četiri godine. Takvih je bilo 22,6 odsto, skoro pa svaki četvrti. Na drugom mestu su brakovi koji su trajali između pet i devet godina (20,2 odsto), pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kako da ponovo postanete bliski sa partnerom: tajna za povratak romantičnih varnica u brak ili vezuKako da ponovo postanete bliski sa partnerom: tajna za povratak romantičnih varnica u brak ili vezuJesmo li svi postali pomalo sebični, pa se uvek prvo pobrinemo za sebe, da nama bude udobno u vezi, pa bliskost nužno strada?

Zašto brak "puca" tako rano? Da li smo postali razmaženiji, netolerantniji, neskloniji kompromisima? Kako ulazimo u brak - da li smo dovoljno zreli ili zajednicu sklapamo sa mišlju "koliko traje da traje"? Dok su prethodne generacije trpele, zarad mira u kući, i ono što ne sme da se toleriše da li mi sada odlazimo u drugu krajnost, pa čim nam nije po volji prekidamo zajednicu?

Psiholog i rukovodilac Odeljenja za poslove planiranja i razvoja Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Olivera Simendić kaže da je potrebna detaljnija analiza parova koji su se razveli tokom prošle godine, sa osvrtom na pitanja sa koliko godina su stupili u brak, koji im je to brak po redu, koji su razlozi za raskid.

- Ako bismo proizvoljno želeli da tumačimo navedeni podatak, možda je on rezultat brzog ulaska u brak kojem je prethodio kratak period zabavljanja, pa partneri nisu bili u prilici ni da se upoznaju, a kamoli da se prilagode na nove životne okolnosti koje, između ostalog, zahtevaju i spremnost na kompromis - podseća sagovornica "Života plus".

Naša sagovornica ističe da očekivanja od braka u velikoj meri određuju kvalitet zajedničke budućnosti. - Ako su partneri stupajući u vezu "raspakovali sve svoje kofere" i "uredno poslagali sve fioke" koje su im važne u zajedničkom životu, pritom među njima postoji stabilna emotivna veza, dele zajedničke vrednosti i kulturne okvire i nose pozitivna iskustva iz svojih porodica porekla, trebalo bi da te predispozicije osiguraju stabilnu bračnu vezu - kaže Simendićeva.

Svetska statistika je slična našoj, prva decenija je najteža, a sa svakom godinom opada rizik od razvoda. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je šansa da će se parovi koji su u braku do 10 godina razvesti 1:4, nakon 20 godina opada na 1:8, dok je za parove koji se bliže zlatnoj svadbi to samo 1:1500. Naša sagovornica ističe da je za stabilnu bračnu zajednicu važna dobra komunikacija, razumevanje i prihvatanje potreba partnera, mogućnost da se one stave ispred svojih, kao i otvoren razgovor o svim bitnim aspektima braka.

- Važno je da supružnici dele isti vrednosni i kulturni okvir i upravo se razmimoilaženja u ovoj oblasti navode kao jedan od uzroka razvoda. Ako je pritom početak zajednice praćen finansijskim teškoćama, povoda za nerazumevanje u nestabilnim, odnosno nezrelim vezama i te kako ima. Sve to vodi međusobnom otuđenju partnera, sve lošijoj i manje sadržajnoj komunikaciji, udaljavanju i zahlađenju odnosa i na kraju do prekida zajednice - kaže psiholog.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.