Šta svaka žena treba da uradi posle razvoda braka: sve faze za potpuno isceljenje duše

Razvod braka za svaku ženu predstavlja stresno iskustvo koje ostavlja trag na duši, a evo kako da se iscelimo posle prekida braka i ponovo budemo ispunjene!

Razvod braka traumatično je iskustvo i svako ko ga je doživeo zna koliko mu se promenio život, stanje svesti, pa i neka temeljna životna uverenja. Stari se svet ruši i treba pronaći snage za podizanje novoga. O ovoj teškoj temi i mogućoj katarzi nakon bračnog brodoloma piše lifecoach i terapeut Egli Ilić.

Pre samo nekoliko decenija razvod braka bio je prava retkost, a pogotovo su retki bili slučajevi u kojima bi žena ostavila muškarca. Ali, danas je situacija znatno drugačija.

Današnje društvo manje je konzervativno i manje sklono osudama, a kako je puno više žena u međuvremenu ostvarilo ekonomsku nezavisnost, pa su mnoge osvestile da ne moraju ostati u odnosu kojim su nezadovoljne i koji ne funkcioniše, sve je više razvoda koje iniciraju upravo žene.

Odgovorite na ovih 10 pitanja: evo kako da saznate da li vaša ljubavna veza ima budućnostOdgovorite na ovih 10 pitanja: evo kako da saznate da li vaša ljubavna veza ima budućnostDa li vašu vezu ili brak čeka srećna budućnost - odgovorite na ova pitanja i saznajte istinu...

Prema istraživanjima Univerziteta Stanford, danas u SAD-u gotovo sedamdeset posto razvoda braka pokreću žene. Iako slični podaci za Hrvatsku zasad nisu dostupni, istraživanja koja su sprovedena (na primer, Demografija razvoda u Hrvatskoj, P. Međimurec) pokazala su da što je žena obrazovanija, verovatnoća da će se odlučiti na taj potez ako brak ne funkcioniše daleko je veća.

Uprkos tome što je danas odluka o razvodu na mnogo nivoa vrlo jednostavnija nego što je bila generacijama žena pre nas, razvod braka i dalje je među najstresnijim događajima u životu, a stres u većini slučajeva, kako mogu posvedočiti iz svoje terapeutske i life coach prakse, ne prestaje ni samim činom razdvajanja.

Naime, prilagođavanje na novi život, koji se često razvodom braka iz temelja menja, nije jednostavno, naročito ako je brak dugo trajao. Često u takvim slučajevima dugo nakon njegovog okončavanja žene osećaju razočaranje, prazninu i bol.

Čak i ako su na fizičkom nivou sve razrešile, one sa bivšim partnerom neretko ostaju energetski povezane. Što je u odnosu bilo više teških i bolnih situacija, što je više povreda među partnerima ostalo neizgovoreno, to će ta povezanost biti jače naglašena i uglavnom će i duže trajati.

Upravo zbog toga mnoge se žene izlaskom iz dugogodišnjeg odnosa godinama ne osećaju da su spremne da uđu u novi odnos, pa neretko dugo ostaju same, a neke same ostaju i ostatak života. Mnoge se žene, naime, boje krenuti ispočetka, naročito ako su u odnosu bile jako povređene. Još jedan razlog jeste i hroničan nedostatak samopouzdanja, što je posledica činjenice da su te žene bile dugi niz godina u disfunkcionalnim odnosima.

Učestala je pojava da se žene dugo nakon okončanja veze ne mogu rešiti navike da same sebe posmatraju očima bivšeg partnera, pa se prema sebi odnose onako kako se on prema njima odnosio pa svoju vrednost, odluke i poteze procenjuju iz njegove perspektive.

Čak i ako, uprkos svim strahovima, uverenjima i nedostatku samopouzdanja, žena počne činiti svestan napor da upozna novu osobu i pusti je u svoj život, često se scenario kakav priželjkuje naprosto ne događa: ili se stalno pojavljuju pogrešni muškarci, koji se prema njoj ponašaju slično kao bivši partner, ili se godinama niko uopće ne pojavljuje.

To ženu može prilično frustrirati; dodatno učvrstiti lošu sliku koju je stvorila o sebi, još više joj narušiti samopouzdanje, a pogotovo je može obeshrabriti u svakom daljnjem pokušaju da se realizira kroz novi ljubavni odnos.

Novi, drugačiji odnos kakav intimno priželjkujemo ne može se ni dogoditi sve dok se same sa sobom, kao žene, ne osećamo dobro, sve dok ne otpustimo bolan energetski otisak bivšeg odnosa te osvestimo i transformišemo vlastite podsvesne programe koji utiču na naše odnose i zbog kojih nam se bolno iskustvo braka i dogodilo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.