Šta nas čini srećnima: 10 navika kojima zadovoljne i srećne osobe ne podležu

Navike često loše utiču na naš lični razvoj. Zato ih treba prvo prepoznati...

Sreća se pojavljuje u toliko različitih oblika da ju je teško definisati. S druge strane, lako je uvideti da je neko nesrećan ili da se sami osećamo tako, kaže Travis Bradberry, nagrađivani koautor bestselera Emotional Intelligence 2.0.

Dodaje kako životne okolnosti imaju malo veze s osećanjem sreće jer je velik deo njega pod našom kontrolom s obzirom na to da je rezultat naših navika i pogleda na život.

Kao potvrdu navodi istraživanje psihologa sa Univerziteta Kalifornija koje je pokazalo da su geni i životne okolnosti odgovorni za otprilike 50 posto nečijeg osećanja sreće - ostalo je na nama.

1. Velik deo određuju naše navike - u mislima i postupcima - pa ih je potrebno pažljivo posmatrati i osvestiti da nas ne bi neprimetno odvukle u ponor. Među 10 takvih loših navika koje Bradberry navodi sigurno će se naći i ona za koju sami nismo svesni da nas čini nesrećnima.

3 znaka da ste upoznali dušu iz prethodnog života...

2. Čekanje budućnosti - razmišljanje u stilu "biću srećan/na kad..." jedna je od štetnih navika koje je najlakše steći. Ona je problematična jer prevelik naglasak stavlja na okolnosti - a poboljšavanje okolnosti ne vodi ka sreći. Nemojte trošiti vreme čekajući nešto za što je dokazano da nema uticaj na vaše raspoloženje, ističe Bradberry. Umesto toga usredsredite se da budete srećni upravo sad, u sadašnjem trenutku, jer nema garancije za budućnost.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.