Razlika između pozitivne psihologije i lajf koučinga: evo kako da pravilno izbarete tehniku koja pomaže da živite srećnije

Lajf koučing i pozitivna psihologija mogu ponuditi dosta mogućnosti, a pitanje je ličnih preferencija kojoj oblasti ćete se okrenuti!

Razlika između pozitivne psihologije i lajf koučinga tema je koja često zaokuplja pažnju stručnjacima iz obe oblasti. Definicije koje objašnjavaju ove pojmove ne uspevaju, na prvi pogled, da ih jasno razdvoje, iako su to dva različita pristupa. To je prevashodno jer su i jedno i drugo put ka optimalnom funkcionisanju i ličnoj dobrobiti.

Ovi rituali su stari vekovima, a veruje se da donose sreću: probajte ovih 5 rituala za život bez stresa i briga

Ipak, ono što je interesantnije od onoga što ih razdvaja je snaga i korist koju pozitivna psihologija i lajf koučing imaju kada se koriste zajedno, harmonično. Da bismo u potpunosti razumeli kako se mogu porediti ova dva pristupa, najbolje bi bilo da rastumačimo na čemu počivaju.

Bitno je odmah napomenuti da je lajf koučing kao kategorija u velikoj meri neregulisan i ne postoji standardni format koučinga. Bar u velikom broju slučajeva. Postoje različite škole i svaka svoj jedinstveni koučing stil, ali ovaj put ćemo se baviti lajf koučingom na visokom nivou.

Lajf koučing bazira se na verovanju da osoba rešenje za svoje najveće izazove i najozbiljnija pitanja - ima u samoj sebi. Uloga kouča je da pomogne klijentu da sam otkrije ta rešenja. Kroz postavljanje pravih pitanja, davanje uvida i objektivnu perspektivu, uz stav osobe od autoriteta i poverenja, koučevi pomažu ljudima da otklone lična ograničenja da bi ostvarili svoj potencijal.

Koučevi, takođe, pomažu ljudima da prepoznaju i prekinu neželjene negativne obrasce ponašanja koji upravljaju njihovim životima i osnažuju ih da sami odlučuju kako će da žive. Najzad, klijent je često taj koji vodi koučing proces.

Klijent postavlja ciljeve koje želi da postigne i vođen je koučem do iznalaženja odgovarajućih postupaka da bi postigao svoje ciljeve. Koučing je industrija u velikom usponu i našao je svoju primenu u mnogim domenima uključujući biznis, međuljudske odnose, zdravlje, pronalaženje smisla i drugim. Gotovo da nema oblasti u kojoj nema mesta za lajf koučing, uključujući i pozitivnu psihologiju.

Pozitivna psihologija, ukratko, pokušava da razume koji su činioci optimalnog načina življenja i uključuje intervencije, bazirane na istraživanjima, da bi pomogla ljudima da vode prijatan, smislen i uključujući život.

Većinom je bazirana na identifikovanju snaga i vrlina osobe i radi na njihovom jačanju. Studije pozitivne psihologije omogućile su otkriće i validaciju mnogih praksi koje pomažu u ostvarivanju optimalnog života.

Na primer, zapisivanje stvari na kojima ste zahvalni na dnevnom nivou dokazano povećava pozitivne emocije i često je preporučivano od strane praktičara pozitivne psihologije. Razumevanje principa pozitivne psihologije može biti primenjivano u mnogim industrijama kao što su obrazovanje, konsalting, pravo i, naravno, koučing.

Za početak, i lajf koučing i pozitivna psihologija baziraju se na ideji da su ljudi u svojoj srži zdravi, radoznali i motivisani da se razvijaju.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.