Platonska ljubav: 4 znaka otrivaju da li ste u platonskom odnosu

4 znaka koja pokazuju da ste u platonskoj ljubavi - evo zašto ovakav odnos često ima srećnu budućnost...

Platonska ljubav je oblik ljubavi koji se ne zasniva isključivo na seksualnoj privlačnosti. Platonski odnosi najčešće podrazumevaju duboko prijateljstvo, odnosno simpatičan odnos u kojem ne mora da bude prisutan seksualni element.

Izraz platonska ljubav svoje ime nosi po poznatom grčkom filozofu Platonu. U svom radu "Simpozijum", Platon je temeljno razmotrio pojam prave ljubavi u čast Erosa, grčkog boga ljubavi. Njegova ideja platonske ljubavi nije zasnovana na požudi ili seksualnim vezama. Platon je definisao platonsku ljubav kao vrstu ljubavi koja nas motiviše da postajemo bolje verzije sebe, donosi prosvetljenje i nadahnjuje nas za dalje ciljeve.

Svako od nas ima 4 vrste srodnih duša: evo kako da ih prepoznate i sačuvate u svom životuSvako od nas ima 4 vrste srodnih duša: evo kako da ih prepoznate i sačuvate u svom životuU životu svakog od nas pojavljuju se 4 važne srodne duše - evo kako da ih prepoznate!

Danas se značenje platonskih odnosa drastično promenilo i često se koristi za odnos prijateljstav bez ikakve koriste. U tim vezama se podrazumeva velika naklonost, ali ne postoji seksualna privlačnost.

Platosnka ljubav je odnos sa zdravim granicama, ispunjen poverenjem, poštovanjem, divljenjem, zahvalnosti, iskrenosti i bez nesigurnosti ili ljubomore. To je odnos u kojem se osećate prijatno i imate slobodu da pokažete ko ste zaista, bez straha da ćete biti napušteni ili kritikovani.

Platonski odnosi su jednostavno dobra prijateljstva koja nas inspirišu da budemo bolji, a postoji šansa da se transformišu u romantični odnos. Baš takvi odnosi koji su se iz jednog dubokog i platonskog prijateljstva pretvorili u romantični odnos, zaista imaju veliku šansu da uspeju.

Otkrivamo 4 najznačajnijih karakteristika platonske ljubavi:

1. Potpuna iskrenost

Jedna od glavnih karakteristika platonskog odnosa je čista iskrenost.

"Platonska ljubav ne mora štedeti ničija osećanja. Nema potrebe za maskama. Ta brutalna iskrenost je sjajna i donosi olakšanje", objašnjava članak u časopisu Conscious Warrior. U takvoj vezi možete razgovarati o stvarima koje ne možete u klasičnoj romantičnoj vezi, možete otvoreno razgovarati o svojim nedostacima i postavljati pitanja koja možda ne možemo da postavimo romantičnim partnerima.

Platonski odnosi su manje osetljivi i mogu izdržati brutalnu iskrenost. Ne morate brinuti o održavanju mira.

2. Zdrave granice

Iako je potpuno iskrena, platonska veza podrazumeva formiranja jasnih granica. Kada počnnete međusobnod a delite iskustvai prihvatate vaše razlike, drugačija interesovanja i stavove, važno je da u tom procesu izgradite jasne granice kako bi platonska ljubav mogla da se razvija.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.