Opra Vinfri otkriva tajnu uspeha i sreće: kada život postane težak, postavite sebi ovo pitanje

Sa sigurnošću znam da sve naše prepreke imaju svoje značenje. Razlika između uspeha i stagniranja leži u otvorenosti da nešto naučimo iz tih izazova.

Da li ste ikada pogledali neku staru sliku i osetili kao da ste se vratili unazad kroz vreme - do te mere da možete da osetite na sebi odeću koju ste tada nosili?

Postoji jedna moja fotografija, slikana kad sam imala dvadeset jednu godinu, koja mi budi baš takav osećaj. Suknja koju na njoj nosim koštala je četrdeset dolara - više nego što sam ikada do tada potrošila na neki odevni predmet - ali kupila sam je za svoj prvi intervju s velikom slavnom ličnošću: Džesijem Džeksonom. Držao je govor u lokalnoj srednjoj školi poručujući učenicima: „Drogi kaži ne, da nada opstane!” - a ja sam dobila zadatak da izveštavam o tome. Šef nije smatrao da je taj događaj vredan da se o njemu radi reportaža, ali sam insistirala (dobro, molila sam) uveravajući ga da ću doneti priču dostojnu udarnih vesti. I to sam i uradila.

Opra Vinfri otkriva čudesnu tajnu za uspeh: 10 saveta koji će vam promeniti život na boljeOpra Vinfri otkriva čudesnu tajnu za uspeh: 10 saveta koji će vam promeniti život na bolje"Znate da ste na putu prema uspehu onda kada biste svoj posao radili bez novčane naknade."

Volela sam da pričam priče drugih ljudi, da izvlačim istinu njihovog iskustva i destilujem je u mudrost koja bi mogla da informi­še, nadahne ili koristi nekom drugom. Ipak, nisam bila sigurna šta treba da kažem Džeksonu, kao ni kako da to kažem.

Da sam tada znala ono što znam sada, nikada ne bih protraćila nijedan trenutak sumnjajući u svoj put. Naime, kada su u pitanju srce, emocije, povezanost i obraćanje pred velikom publikom, ja se time napajam. Nešto se dešava između mene i onoga s kim ko­municiram: mogu da ga osetim i primetim da vibrira zajedno sa mnom. Zato što sasvim sigurno znam da su i oni sami prošli kroz sve ono kroz šta sam prošla i ja, verovatno i više od toga. Velika povezanost koju osećam sa svakim sagovornikom potiče iz svesti da smo svi mi na jednom istom putu, da svi mi želimo isto: ljubav, radost i uvažavanje.

S kakvim god izazovom da ste suočeni, morate da imate u vidu da vi držite četkicu dok se platno vašeg života oslikava svakodnevnim iskustvima, ponašanjima, reakcijama i emocijama. Da sam to znala kad sam imala dvadeset jednu godinu, poštedela bih sebe mnogo patnje i sumnje. Za mene bi bilo otkrovenje da shvatim da smo svi mi slikari sopstvenih života – i da možemo da koristimo boja i poteza četkicom koliko god želimo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.