Odlazak iz roditeljskog doma

Life coach Tatjana Divjak otkriva kako je Ruži, svom klijentu, pomogla da prihvati potrebu svog sina da ode iz roditeljskog doma. Naučite i vi kako da svom detetu pružite slobodu.

Ruža: Majka sam mladiću koji je upravo pred završetkom fakulteta. Zapravo, ostao mu je još samo diplomski ispit i njegovo školovanje je gotovo. Njegov otac i ja smo se razveli kad nam je sin imao deset godina, ali u dobrim smo odnosima i tu nemam problema. Problem s kojim se suočavam je to što moj sin želi da počne da živi sa svojom devojkom, koja je već završila fakultet i radi, a ja mislim da je prerano za takav životni potez.

Tatjana: Prolazite kroz vrlo zahtevnu fazu života. Kakav je sadašnji odnos između vas i vašeg sina?
R: Ne svađamo se jer je on veoma pristojan i dobro vaspitan, ali već neko vreme je vrlo ćutljiv i ne razgovara ni o čemu sa mnom, osim kratkih i uljudnih rečenica.

T: Jeste li i pre imali takvih situacija kad je komunikacija između vas bila primetno slabija?
R: Uvek smo dobro komunicirali. Sin i ja smo vrlo bliski. Možda je u vreme puberteta bilo razdoblja kad bi naši odnosi bili malo zategnutiji, ali uvek smo sve nesuglasice uspevali da razrešimo.

T: Na koji način ste razrešavali nesuglasice tokom njegovog odrastanja?
R: Sad kad me to pitate, moram priznati da bi se naši razgovori završavali tako da mu ja objasnim zašto nešto činim i koliko je to dobro za njegovu budućnost. Nije bilo emotivnih ucena, ako ste na to mislili.

T: Drago mi je što se u svom odnosu ne koristite negativnim obrascima emotivnih ucena, ali moje pitanje se u stvari odnosi na shvatanje načina komunikacije koji su do sada bili delotvorni u vašem odnosu kako bismo našli pravi put do rešenja ove situacije između vas. Koji je glavni razlog vašeg suprotstavljanja njegovom odlasku od kuće?
R: On je još dete. Ja mu dajem veoma mnogo slobode, a finansijski dobro stojim i ne vidim zašto bi se mučio sam kad možemo lepo da živimo zajedno. Predložila sam da se devojka doseli kod nas jer imamo veliki stan, ali on za to ne želi ni da čuje.

T: Što je tačno ono što on želi?
R: Želi da živi sa svojom devojkom i bude „svoj čovek“. Ali to još ne može bez moje pomoći.

T: U čemu bi se sastojala pomoć s vaše strane?
R: Najviše u novcu, ali u u savetima, pa i brizi o hrani, odeći. Logistici, da to tako nazovem.

T: Zašto mislite da se on sam ne bi mogao da brine o sebi u tom smislu?
R: Ne zna on po kući. Nikada se nije bavio kućnim poslovima.

T: Da li bi on to mogao da nauči, naročito sada kad je njegova motivacija za osamostaljivanje tako snažna?
R: Mogao bi, naravno. Ali ja se ipak bojim za njegovu budućnost.

T: Što je tačno to čega se bojite? Čini se da je on spreman na taj korak, što ne znači da mu nije potrebna mala pomoć s vaše strane i u tom životnom koraku. Ali šta je sa vašim strahom za sebe, jeste li vi spremni da živite samostalno?
R: Priznajem da se pomalo pribojavam i toga. Njegov odlazak iz kuće znak je i da ja ostajem sama.

T: Kakav je vaš emotivni život?
R: Trenutno nisam u vezi, iako sam imala nekoliko veza nakon razvoda. Ali te veze su bile neuspešne, bilo zbog toga što sam ja bila zahtevna ili što se ti muškarci na neki način nisu uklapali u koncept mog tadašnjeg stila života.

T: Kakav je to bio stil?
R: Bila sam, kao samohrana majka, prilično angažovana oko svog sina.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.