O čemu (ne) pričamo sa kolegama: 5 tema koje nisu prikladne za poslovno okruženje

Iako svako od nas ima izvesna ubeđenja ili stavove u nekim slučajevima na poslu je bolje držati "vodu u ustima". A evo i zašto...

Radnim danima sa kolegama i koleginicama provedemo više vremena nego sa najbližima. Dobro ih poznajemo - njihove slabosti, smisao za humor, navike, „bubice"... Iako smo dosta bliski sa kolegama hteli to ili ne, neke stvari ipak ne bi trebalo da delimo sa njima.

Izaberite posao iz snova uz pomoć energije horoskopskog znaka...

Koje tajne ne treba odavati na poslu? Krenite od toga da ono što ne biste želeli da zna vaš šef, nemojte govoriti na poslu, piše Wall Street Journal.

1. Vaša lična i politička uverenja

Posao nije mesto da delite vaše viđenje o abortusu, nekompetentnim političarima, i o politici generalno. Ako imate suviše radikalna viđenja o političkim temama - suviše ste levo ili desno orijentisani, mnogi vas neće uzeti za ozbiljno. Takođe, politika može da razjedini, više nego da ujedini.

2. Zdravstveno stanje ili bolest, do detalja

Kada ste toliko bolesni da ne možete da radite posao efektivno, treba da kažete poslodavcu ukratko šta je u pitanju i koliko ćete odsustvovati. Nemojte opisivati bolest do detalja, i koje lekove koristite...

3. Religijska uverenja

Diskrecija je preporučljiva i kad je reč o religijskim uverenjima. Svako ima pravo na svoju veru, ali ne može se zaboraviti da su čak i ratovi počinjali zbog sukoba na religijskoj osnovi. Osetljive teme bolje je zaobići u profesionalnom okruženju...

4. Visina plate

U mnogim firmama zabranjeno je da delite informaciju o visini vaše plate. To i ima smisla, jer postoji rizik da će kolege biti ljubomorni jedni na druge. Moguće je da će biti ljubomorni na vašu platu ali i da ćete se vi osećati potcenjeno. Problem je u tome što vi ne znate da li drugi govore istinu, a i nemate uvek uvid u to koliko ko i šta zaista radi. Dalje, šta možemo sa tom informacijom? Ako želite povišicu, pokažite da zaslužujete više svojim radom i sposobnostima, a ne zato što Janko ili Marko imaju više od vas.

Vežba za sve one čiji posao zahteva višečasovno sedenje...

5. Finansijske ili porodične probleme

Svih ih imamo, i kad krenu da nas pritiskaju, teško je usredsrediti se na posao. Najradije bi se poverili kolegi, i olakšali dušu. Ali, uzdržite se od toga. Nikad ne znate do koga će doći informacija o vama, a da to niste hteli.

sta_ne_pricamo_sa_kolegama_5_stavova_koje_treba_zadrzati_za_sebe_na_poslu_2

Prilagođeno sa Bizlife

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.