Nikad dosta

Kad stalno jurimo za nečim višim, novim, drugačijim, to znači da bežimo od praznine, težine ili bola koje gomilanjem stvari, titula, uspeha, partnera pokušavamo da ispunimo ili zalečimo.

Želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog čini osnovu zdrave ljudske psihe.   Niko se ne oseća dobro dok stagnira. Medjutim, ta zdrava želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog može se pretvoriti u pravu megalomaniju. Još novca, još uspeha, još pažnje, još odeće, još seksa, još priznanja, još planova, još – svega i svačega. Nikad dosta. A zapravo, tek kad nam je dosta, u stanju smo da sagledamo, osetimo, doživimo ono što imamo.

Mnogi od nas su tokom odrastanja od roditelja dobijali mnogo onoga što im nije potrebno u zamenu za ono što im je potrebno. Neki od nas su u zamenu za toplinu i ljubav dobijali stvari, neki su dobijali slatkiše, neki pohvale zbog ocena u školi. Na taj način smo naučili da emocionalno vrednujemo ono što je zapravo znak nedostatka topline, brižnosti, ljubavi.

Smisao aktivnosti

Ako je otac odsutan zbog posla pa svoju odsutnost pokušava da nadoknadi stvarima (tako da detetu ništa ne fali), njegova pažnja se poistovecuje s materijalnim obiljem.

Ako je reč o devojčici, to znači da joj je prvi objekat ljubavi suprotnog pola (otac) u zamenu za sebe davao krpice, šminku, udobnost... Moguće je da će ta devojčica kasnije postati sponzoruša, da će birati muškarce prema sličnom kodu jer negde u sebi nosi poruku da je vole ili da njenu pažnju zaslužuju samo oni koji je vode na egzotična putovanja i kupuju skupe parfeme.

Fascinacija novim i nepoznatim koja tera na stalno grabljenje napred često je kompenzacija, spoljašnja manifestacija unutrašnje potrage za ljubavlju. Nemir koji stalno tera da tražimo više i zapravo nas udaljava od mira koji možemo da stvaramo i negujemo jedino iznutra. Kad smo stalno u planovima i idejama za brže, više, bolje, to znači da zanemarujemo osećajnu i intuitivnu stranu života.

Sindrom nikad dosta manifestuje se na mnoštvo različitih načina. Osim gomilanja stvari, može biti reč o isprobavanju alternativnih metoda, o stvaranju romantike, o stremljenju ka poslovnim uspesima - o svakoj aktivnosti koju ritualno ili kompulsivno ponavljamo ili za kojom čeznemo pa zato stalno o njoj razmišljamo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.