Moć tango trenutka: kako nam argentinski ples može pomoći da razumemo bolje svet oko nas

Ljudi krenu na ples da bi se zabavili, a često postignu neverovatne promene u svom životu, za koje nisu ni znali da su spremni...

Nema tog plesačkog para koji na neki svoj način nema dve leve noge. Koliko god bili talentovani, urođeno razigrani ili, pak, suviše omeđeni levim nogama, to je tačka odakle se korača prema tangu. Iz ličnog i zajedničkog ograničenja, uz usaglašavanje, nastaje jedan od najlepših plesova na svetu. Nestandardizovan, odvojen od velike porodice latino plesova, tango gotovo uvek ide sam za sebe. I nema te osobe kod koje ne budi niz nekih posebnih asocijacija.

Ako se odbaci da je tango tužna misao koja se pleše, ako se iz muških usta izvadi ona ruža, ako se zaobiđu svi stereotipi o vertikalnoj, a u stvari horizontalnoj, želji, ako se skine sav taj težak bordo pliš koji baca neku čudnu senku na ples, stiže se do prozračnosti i širokog polja ličnog dubinskog rada na sebi, baš u plesu, u paru. Ono što tango pruža i otvara, u tom zatvorenom zagrljaju je čitav novi svet introspekcije: tu gde si najbliži drugom nepoznatom biću u zagrljaju, a stisnut u svojim mislima, strahovima, ranama ili se pak naslanjaš na očekivanja, romantične i svake druge svoje projekcije, neosvešćen ili delimično probuđen, kao plesač(ica) ulaziš u zagrljaj i tu počinje rad, koraci koje učiš da bi se stiglo do sebe.

Večna ljubav: fantazija ili istina?...

Sonja Živanović i Darko Dožić već skoro jedanaest godina plešu tango i skoro osam godina podučavaju generacije tangerosa u Beogradu. Posle sedmog Encuentra, tango festivala, koji je održan u aprilu naš grad postao je još više isprepletan tango nitima koje su povezale domaće sa stranim plesačima, pa energija tog istovremeno nežnog i temperamentnog plesa i dalje uzbuđuje telo kolektivnog (svesnog) plesača.

A kako se to tango, zapravo, pleše u Beogradu? Da li je jeres doživljavati taj ples kao nešto više od plesa ili je univerzalnost tanga opravdala njegovu i malo dublju primenu od one samo igračke? Poštujući sve ono što su tradicionalni elementi argentinskog tanga, Darko i Sonja pokrenuli su Tango Natural, školu koja podučava malo drugačije. Kao plesni, emotivni i duhovni par, odišu gracioznošću i produhovljenošću i prava je milina ne samo gledati ih kako plešu, već i slušati kako razmišljaju i osećaju svet oko sebe.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.